Откриха рядка пеперуда - на половина женски, на половина мъжки екземпляр

  • 12 януари 2015 10:02

  • 2404
  • 2
Откриха рядка пеперуда - на половина женски, на половина мъжки екземпляр
©

Рядка пеперуда, засегната от гинандроморфизъм, бе открита от изследователи от университета Дрексел във Филаделфия, съобщи ЮПИ.

Става въпрос за пеперуда Lexias pardalis. Крис Джонсън от университета бил много изненадан, когато я идентифицирал, докато излизала от пашкула си. Какавидата й била донесена от Малайзия, пише БТА.

Двете й десни крилца са с кестенява окраска на жълти и бели точици и са характерни за женските екземпляри от вида, докато двете й леви крилца са по-тъмни, оцветени са в синьо и зеленикаво и са типични за мъжките екземпляри. Според ентомолога Джейсън Уайнтрауб тази пеперуда е засегната от билатерален гинандроморфизъм, т.е. тялото й е разделено на две отделни части - женска и мъжка.

Гинандроморфизъм се наблюдава у птици и пеперуди и може да се дължи на неразделяне на половите хормони. Тази аномалия е изключително рядка. Учените обаче не знаят до каква степен, тъй като изследването й е пренебрегвано сред видовете, чиито представители на двата пола имат сходна външност.

Различията между двата пола са в резултат на селекция, при която най-често женските подбират мъжките си партньори в зависимост от някои черти, които след това се предават от едно поколение на друго.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2404 2

Коментари 2

Добави коментар

2015.01.12 | 15:14

2
Това е пеперуда страдаща от гинандроморфизъм, а не някакъв нов вид пеперуда. ЛГТБ, БХК и ЕВРОгейовете да не се надъхват!

2015.01.12 | 15:14

1
Росенчо? :) аххаха

Добави коментар

Водещи новини