Край на стикерите за Автокаско

  • 10 октомври 2011 20:00

  • 2144
  • 0
Край на стикерите за Автокаско
©

Край на стикерите за Автокаско на стъклото на автомобила. Изискването вече е в сила и забранява поставянето на всякакви знаци или белези по колите, които обозначават сключена застраховка.

В нарушение ли сте, ако колата ви е маркирана преди промените?

Не бързайте да отлепяте стикера си за сключено Автокаско от стъклото на автомобила си, защото все още не сте в нарушение, съобщава бТВ. Колите, които са в заварено положение могат да се движат с маркировката си до 7 октомври 2012 година. След тази дата обаче влизат в сила глоби - 50 лева за шофьора и доста солени за застрахователите, които си позволят да нарушат забраната и задължат клиента си да облепи колата си - санкцията е от 30 000 до 60 000 лева. Забраната за обозначаването на сключеното каско по колите се обмисля дълго време.

МВР от доста време настоява за настоящите промени, заради подозренията, че има застрахователи, които работят съвместно с автокрадци. В схемата джамбазите крадат колите на конкурентните компании, а маркировката се използва за разпознаване. Самите застрахователи обаче са на обратното мнение.

1/4 от шофьорите у нас сключват каско всяка година.

На повече от половината им се налага да се възползват от парите след това
. Притеснението на повечето е, че без стикер крадците ще почнат да посягат по-често на застраховани коли. Очакването на полицията е кражбите на коли да намалеят с отпадането на възможността за маркиране.

Освен стикер колите с каско минават и през т.нар. "пасивно маркиране".

Допълнителното маркиране на автомобила - така нареченото фино гравиране и изписване данните на колата върху стъклото или някои от частите на колата, остава по желание, стига отново по някакъв начин да не указва наличието на застраховка. Затова, който желае може да ходи да маркира колата си, където и по какъвто начин пожелае без страх от глоба.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини