Опасни речни нива след топенето на снега

  • 12 януари 2015 06:37

  • 1304
  • 0
Опасни речни нива след топенето на снега
©

Повишение на речните нива в цялата страна се очакват в резултат на снеготопенето, съобщи Министерството на околната среда и водите, пише "Монитор".

По данни на НИМХ продължава да се наблюдава брегови лед при реките Черни Вит при с. Черни Вит; Осъм при гр. Троян; Осъм при гр. Ловеч. На много места днес ще превали сняг или дъжд, който ще премине в сняг.

През нощта срещу вторник валежите ще спрат. Преобладаващите количества ще са между 1 и 5 л на кв.м. Почти без валежи ще е в северозападните райони, а най-много ще са количествата в югоизточните - до 8-10 л/кв.м.

В същото време вече шест месеца курортното село Кранево живее на ръба на бедствено положение. Причината е, че след потопа от 19 юни Комисията за бедствия и аварии не е превела нито стотинка, въпреки оценката на експерти, че нанесените щети от наводнението са за над 700 000 лева.

„Кранево остана в глуха линия. Кандидатствали сме за средства, но до момента няма никакъв резултат. Всеки ден сме на тръни да не вземе да завали силен дъжд или да не паднат много температурите, защото след наводнението през юни основният водопровод е открит и ако замръзне и се пукне, селото ще остане поне 5 – 6 дни без вода, каза кметът на Кранево Румен Николов.

На 19 юни поройният дъжд образува тапи на река Краневска и оттам тръгна шестметрова приливна вълна, която нанесе сериозни щети в селото.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини