Ниската температура в Добричко не е опасна за пшеничните посеви

  • 07 януари 2015 11:27

  • 907
  • 0
Ниската температура в Добричко не е опасна за пшеничните посеви
© Булфото

Падналата до минус 11 градуса температура в Добричкия регион не е екстремно ниска за пшеничните масиви и няма опасност посевите да измръзнат, коментира пред БТА директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Иван Киряков.

Регионът произвежда най-много хлебно зърно в страната, като през тази стопанска година площите с пшеница надхвърлят 1 199 000 декара.

Всички сортове пшеница, създадени в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево, са студоустойчиви, заяви директорът на селекционната база.

По думите му селекционните материали са тествани в лабораторни условия при температура минус 18-22 градуса за срок от 72 часа, без да измръзнат.

Посеви, които не са издържали на студа, са отпаднали от селекцията. При създаването на българските сортове е използвана генетична плазма от високо устойчиви на студ руски и украински пшеници, поясни Иван Киряков.

Научният работник коментира, че сортовете, които масово са засети в страната през тази стопанска година - "Енола", "Аглика", "Драгана", както и най-новите - "Мерилин" и "Кристи", са създадени за местните климатични условия и на полето могат да издържат без щети до минус 20 градуса.

Директорът на научния институт добави, че по-голяма опасност има за европейски сортове пшеница, засети в страната, които не са адаптирани към местните условия.

В равнината има малко сняг, който в студеното време е благоприятен фактор за опазване на растенията, добави доц. Киряков.

Ученият припомни, че снежната покривка не само предпазва растенията от силния вятър, но и повишава с няколко градуса температурата на почвата.

Последвайте канала на

907 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини