Кукушева: С хляб от сивия сектор хранят децата ни

  • 07 януари 2015 09:46

  • 2626
  • 3
Кукушева: С хляб от сивия сектор хранят децата ни
©

Предложението на колегите за минимална цена на хляба е вик за помощ. Държавата трябва да влезе в своите защитни функции и да засили контрола си. Себестойността на хляба е различна за всеки производител. Над половината от хлебопроизводството е в сивия сектор. Тези данни са по оценката на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, съобщи Марияна Кукушева, която е председател на Управителния съвет Браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите пред БТВ.

Качеството на хляба е свързано с контрол на процеса на производството. Когато говорим за сив сектор този контрол липсва. Хлябът е продуктът, който е най-безопасната храна, защото съдържа полезни съставки и минава през обработка при висока температура. Това е най-оборотната стока, каза тя.

В България ежедневно при търговията на хляб се печелят около 4 млн. лева, 2 млн. от тях не се декларират, обяви Кукушева. Държавата отдавна е заспала и услужливо приспива своите служители, които контролират само легалните производители, но не и сивия сектор. Той отдавна се е настанил в обществените поръчки в детските заведения, болниците, затворите. В 70% от случаите законът не е изпълнен. Те не са официално регистрирани производители, като дистрибутори, а контролните органи си затварят очите.

Искането на някои производители за определяне на защитна минимална цена Кукушева определи като "вопъл за помощ". По думите й съюзът предлага въвеждане на преференциална ставка ДДС за хляба и поддържане на електронен регистър на дистрибуторите. Само от регистъра, който според съюза може да се създаде за три месеца, сивият сектор би се свил с 25%.

Кукушева посочи, че държавните институции не се интересуват от проблемите им. Според нея институциите, виновни за занижения контрол са Министерство на финансите, Агенцията по безопасност на храните, Агенцията за обществени поръчки и местните власти. Това са 1,5 млрд. лева годишно излезли от джобовете на потребителите.

Производителите на хляб настояват за въвеждането на минимална цена на хляба в размер на 90 ст. Петър Иванов, председател на сдружението на хлебарите. Според него Комисията за защита на конкуренцията няма да го позволи. 70% от производството са в сивия сектор.Тези фирми идват от стотици километри и внасят хляб. По тази причина много фирми са фалирали. Производствената цена на хляба е 83 ст., обяви Иванов, като посочи, че това е фирмена тайна.

Беше даден пример с възрастна жена, която си е купила хляб на цена от 6 ст. в хипермаркет. Представителят на браншовата организация посочи, че това със сигурност е продукт на сивия сектор. За пореден път алармираме компетентните органи да засилят контрола. Законът не позволява да има минимална защитна цена, но това ни води към фалит.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2626 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.01.14 | 00:52

3
В България има две мафии, едната е държавната, другата сивият сектор а работника, който създава благата на горе посочените да го духа.

2015.01.14 | 00:52

2
Така ли другарко Кукуригова, пардон, Кукушева.
един

2015.01.14 | 00:51

1
''В България ежедневно при търговията на хляб се печелят около 4 млн. лева, 2 млн. от тях не се декларират, обяви Кукушева'' - на тая няма ли кой да и обясни разликата м/у печалба и оборот, като гледам кви управляват, направо виждам колко малко остава до развръзката...

Добави коментар

Водещи новини