С 9% е нараснала консумацията на ток по празниците

  • 06 януари 2015 21:31

  • 861
  • 1
С 9% е нараснала консумацията на ток по празниците
©

Консумацията на ток по време на Коледните и Новогодишните празници е нараснала средно с 9 на сто спрямо година по-рано.

Това показват обобщените данни на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, EVN и Енерго Про. Най-много, с 10 на сто, консумацията по празниците е нараснала в Югоизточна България, обслужвана от ЕVN. В Западна България увеличението е с 9%. Най-икономични са били в Североизточната част на страната, обслужвана от Енерго Про. Клиентите на компанията са консумирали с 8% повече по време на изминалите празници, сравнено с година по-рано, предаде БНР.

Пиковият период на консумация и при трите енергодружества е вечерта на 31 декември. Като причина за повишеното потребление от ЧЕЗ, EVN и Енерго Про посочват ниските температури, както и приготовлението на празничните трапези, което също вдига консумацията. Изчисленията на ЧЕЗ показват, че само за десетте почивни дни на декември едно домакинство, което ползва готварска печка с мощност 3 киловата, работеща по 4 часа на ден и една печка тип "духалка" с мощност 2 киловата, която работи по 8 часа, ще добави към сметката си за електроенергия още близо 45 лева.

От компанията припомнят, че сметките, които предстои да получим, ще бъдат калкулирани по цена на тока, която е била завишавана два пъти през изминалата година - през юли и октомври.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
861 1

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.06 | 23:34

1
Ехаа голямо чудо цели 9% тс тс тс

Добави коментар

Водещи новини