Агенцията за бежанците: Можем да приемем още 1500 души

  • 06 януари 2015 10:17

  • 521
  • 0
Агенцията за бежанците: Можем да приемем още 1500 души
©

„В момента има настанени 3700 души в центровете за бежанци, капацитетът е 6000, но той не може да бъде запълнен на 100%, тъй като при настаняването се съобразяват полът, възрастта и семейното положение.

Към момента можем да приемем около 1500 бежанци. В центровете настаняваме хора, но също така и напускат други, които не желаят да останат в България и използват страната ни като транзитна”, каза за Нова телевизия Даниел Инджиев от Агенцията за бежанците.

Доста от бежанците, настанени в центъра в столичния квартал „Овча купел”, вече имат изрядни документи, но стоят в лагера, тъй като няма къде да отидат. Подобна е ситуацията в повечето бежански центрове в страната.

„Към момента капацитетът на Агенцията е запълнен на 60 процента, така че има места за настаняване. Най-големите групи, които са ни били върнати през изминалата година, са два чартърни полета от Австрия с по 20 души. Тези хора няма да бъдат върнати наведнъж. Срокът е шест месеца, ако не бъдат върнати в това време, отговорността за разглеждане на молбата и създаване на условия за живот е в държавата-членка, в която се намират”, допълни той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
521 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини