Самуилов извор лекува зрението

  • 05 януари 2015 10:42

  • 5919
  • 0
Самуилов извор лекува зрението
©

Чудодеен извор, който е помогнал на ослепените войници на цар Самуил да прогледнат, продължава да помага на болни хора, пише в. "България днес".

За силата на лечебната вода разказват жители на  разложкото село Добърско. Изворът се намира в двора на църквата "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", която се слави като най-старият православен храм на Балканския полуостров.

Светата обител е изграждана между XI и XVII в. и е с удивително добре запазени до днес стенописи от 1672 г., въпреки, че преди Освобождението е била превърната от турците в хамам (турска баня).

Историята на лековития извор датира отпреди няколко века. Според легендите първите заселници на Добърско са част от ослепените войници на цар Самуил по заръка на император Василий II. През 1014 г. по пътя си към Рилската света обител те идват привлечени от лековитата вода. Според преданията те измиват очите си и успяват наново да прогледнат.

Бойците решават да се установят около него, докато отмине зимата. За кратко време те създават една затворена общност от традиции и народно битови модели. Вдъхновени от собствената си трагедия те създават прочутата Добърска школа за музика в помощ на слепи деца. Певците обикаляли страната, събирали и разпространявали песните на българския юнашки епос.

Местните хора разказват, че и днес идват болни от цялата страна и чужбина, за да си измият очите с лековитата вода. Стотици хора са се връщали, за да споделят как зрението им се подобрило значително. Смятат се, че с тази вода е лекувал очите си и Климент Охридски.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини