По 20 хил.лева за безработен, който иска да има собствен бизнес

  • 08 октомври 2011 19:49

  • 15270
  • 12
По 20 хил.лева за безработен, който иска да има собствен бизнес
© Интернет

Агенцията по заетостта отпуска до 20 000 лева на безработните българи за стартиране на собствен бизнес. Парите се дават абсолютно безвъзмездно и не трябва да се връщат.

Хората, които към момента са без работа, наброяват около 300 000 българи. Ако някой от тях реши да си отвори магазинче за цветя, например, ще му трябва начален капитал от точно около 20-25 000 лева - пари за регистриране на фирма, купуване на касов апарат, стока и въобще за всичко необходимо. Ако реши да ги изтегли като кредит за 5 години, заради лихвите ще върне на банката с около 7 000 лева повече.

С новата европейска програма обаче, предприемчивите безработни могат да получат до 20 000 лева безвъзмездно и да забравят за вариант кредит или пари назаем. Парите по програмата ще стигнат за подпомагане на собствен бизнес на поне 2 500 души, съобщи БТВ.

Капацитетът е за около 10 000 души, които ще бъдат обучени в две направления - "малък и среден бизнес" и "бизнес услуги". Обучението ще продължи между два и три месеца. След това всеки ще бъде консултиран как да разработи собствен бизнес модел, с който да кандидатства за отпускане на субсидията, която може да достигне до 20 000 лева - пари, които не трябва да се връщат. От помощта ще могат да се възползват поне 2 500 души, като предварително трябва да са регистрирали фирмата си.

През първата година на бизнеса собственикът има право на безплатни консултации, затова как да го развива. Новата програма ще съществува до 2013 година. Документите се подават в бюрата по труда. В програмата не могат да се включат безработни, които получават социални помощи. Не са изключени и варианти за злоупотреби с регистриране на фалшиви фирми, за да се получи субсидията.

От Агенцията твърдят, че контролът ще бъде железен. През първата година непрекъснато ще се следи дали се изпълнява бизнес моделът, с който е кандидатствал безработният.

 

Последвайте канала на

15270 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Христов

2016.05.20 | 14:57

12
Похвално! Но първо да се упражни "железен контрол" към работещите без договори регистрирани като безработни и стегнете разни фризьори, майстори и техници да си плащат данъците та да тръгне тоя проект!
Дедка

2016.05.20 | 14:57

11
Не ми се струва много честно - първо, човек, който не работи няма как да има изградените умения и навици, необходими, за да развие успешен бизнес. Второ, наистина се получава така, че пак работещите ядем дървото накрая, защото не получаваме и едно потупване по рамото, дето се вика, а хората, които "не могат" да си намерят работа, защото са а) некадърни, б) неуки, в) мързеливи или г) всичко изброено до момента, получават безвъзмездна помощ! Аз като си късам задника от работа години наред и излиза, че съм по-тъпа, нали така?!? Вместо да си седя на задните части и да чакам и аз държавата "да помогне". И последно, пак ще стане така, че Хасан и Манго ще вземат някоя друга кинта и ще ги изядат и изпият или пък нечии роднини.... Защо не измислят някакви помощи за хората, които наистина движим държавата в момента с труда си?! Как става така, че все ние сме дискриминирани? То наистина за какво да стоим тука! Но накрая ще си останете само роми, политици и пенсионери и ще ви питам кой ще ви изкарва пари!!!
hristo

2015.03.31 | 19:22

10
bqgai v angliq za da drpo6 i ti karu4ki te nare4eni rik6i
явор андреев

2015.03.31 | 19:12

9
То добре ама сайта на агенцията по заетостта не се отваря.Естествено поради технически причини "временно".И не са виновни гербаджиите нито пък безработните са некадърни или мързеливи.Българите са умствено недорасли да съществуват в подобна "общност " която в нормалният свят наричат държава.Ганьо е половин маймуна половин човек и пред него това е основната дилема коя от двете половини да избере.А щом комисия ще оценявя дали еди кой си да вземе пари тя работата е ясна и кандидатите вече са одобрени и егнетата са им вече ясни.
Dj_69

2014.10.24 | 20:54

8
Държавата не се справя с действащи фирми в сивия сектор. Не успява да ги задължи да работят по европейски. Та дори няма закон работодателите да плащат на работниците си ! Всичко е на добра воля, а такава липсва на доста места. И както винаги, отново оковите дрънкат за съкратените " не на време". И както винаги и в тази програма е късно да се впишем. И както винаги, всичко е мижай да те лъжа ! ОТВРАТИТЕЛНО Е ЧЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА НИ ПРАВЯТ НА ГЛУПАЦИ ДО КОГА
годо

2013.02.18 | 14:22

7
По абсурдна идея не бях чувал!Пълна фантасмагория!Престанете да харчите пари без никаква идея за това какво ще донесе това на държавата.Ако наистина имате желание да помогнете на безработните и държавата, помагайте на хора които създават работни места в производството със засилен контрол как се използват тези пари!
Ева

2013.02.18 | 14:21

6
Държавата непрекъснато мачка малкия и среден бизнес, а сега е решила да дава безвъзмездно пари на безработни и да сътвори нови нещастници като нас . То не бяха данъци, ДДС-та, пререгистрация, годишни финансови отчети и тяхното публикуване, ЗЕБУТ-та и тем подобни ......
123

2013.02.18 | 14:21

5
Виждам че ГЕРБ достигат нови висоти в купуването на цигански гласове )))

2013.02.18 | 14:21

4
Прозирам тук примитивен гербарски опит за манипулиране на общественото мнение! Алоу гербари нещастни, колко души са 15% (колкото е реалният процент на безработица в страната) от 3,5 милиона души (населението в работна възраст), аз ще ви кажа - 525 хиляди души! Толкова са реално безработните в момента в България, ако не и повече! Ха сега да пресметнем колко % са 2500 от 525000 - точно така 0,47%! Дори да вземем максималното число от 10000 хиляди евентуални щастливци, то пак процентът остава под 2%! И като вземем предвид корупционните съображения, заложени по-долу от колегите съфорумници за пореден път се получава едно ГОЛЯМО ГЕРБАСКО НИЩО, както винаги досега! А я да видим за какви пари изобщо говорим - умножаваме 2500 души по 20000 лева и се получават 50 милиона лева! Значи, тези гербарски симпатяги искат да ни "уверят", че ще ликвидират проблема с безработицата само с някакви си пикливи 50 милиона! Кухи гербарски лейки, борбата с безработицата означава преди всичко РЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ на икономиката, демек де, кат за тапири като вас - възстановяване и строителство на нови производствени предприятия! Последователно и добре обезпечена държавна политика за стимулиране на научно-изследователската и опитно-конструкторската дейност в страната с насищане на икономиката с нови ТЕХНОЛОГИИ, за постигане на по-голяма конкурентоспособност! И не на последно място - въвеждане на нови мениджърски методи и практики с все същата цел - подобряване на организацията на производството и по-голяма конкурентоспособност! Всичко останало, включая лентичките и хилядите тонове асфалт СА ПАРИ ХВЪРЛЕНИ НА ВЯТЪРА! Гербари пожелавам ви на всички следващи избори да не получите повече от 0,57% одобрение!

2012.12.19 | 17:33

3
Я ЧЕРВЕНАТА БЕТОННА ГЛАВА, ЧЕЛА НЯКОЙ ОТ ТОМОВЕТЕ НА Т.ЖИВКОВ И СА ИЗЖИВЯВА ВЕЧЕ НА ПОЛИТ-ИКОНОМИСТ. ТИЯ ГИ РАЗПРАВЯЙ НА ДЕЦА И ВНУЦИ ПРЕДИ ДА ЗАСПЯТ, А МОЖЕ И РАБОТА В ДЕТСКА ГРАДИНА ДА ЗАПОЧНЕШ!!!
Удавник за сламка

2012.12.19 | 17:32

2
Колко от вас безработните се надяват на това ! Това са пари ,които ще се раздават на тясно политически кръг и по този повод няма съмнение ,че ще има желязна дисциплина ,тъй че да тръгнат да го обясняват на безработните младежи ,които срамно признават ,че биха приели социална помощ ,колкото и символична да е тя -стига някой да им предложи ,не малко хора знаят колко трудно е безработен ,без никакви връзки в бюрата по труда ,да запише един тримесечен курс на стойността на три минимални заплати ! Питам аз за какви 20 000 лева става дума ,след като на етнически българи се предлага работа единствено като озеленители или събирачи на листа и т.н. редом до неграмотните роми !
palio

2012.04.21 | 20:23

1
abe tva e samo pred mediite be ,opitvali li ste da vzemete takiva pari ,tvae samo za na6i hora,tiq pari 6te gi vzeme nqkoi bogata6 4rez podstaveni lica,tva e takava laja s tiq evrofondove 4e nqmam dumi,tva ne e har4ene a izto4vane po tunkiq na4in,kato golqmata programa sas zaetosta kursove za miliard i otgore ,razni hora fiktivno da pose6tavat kursove ama taka gi prekvalificiraha 4e nqmam dumi

Добави коментар

Водещи новини