До 30 януари е срокът за предложения за главен съдебен инспектор

  • 11 декември 2014 11:19

  • 832
  • 0
До 30 януари е срокът за предложения за главен съдебен инспектор
© Булфото

До 30 януари 2015 г. е срокът за предложения за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет /ВСС/, реши Народното събрание.

Към момента е ясно, че ще има поне две кандидатури - на Теодора Точкова и Вера Чочкова, съобщи председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов /ГЕРБ/. Надеждата ни е кандидатите да са повече и състезанието да бъде напрегнато, добави той.

Депутатите приеха днес процедурни правила за издигане, публично оповестяване и изслушване на кандидатите и избор на главен съдебен инспектор. Предложенията ще се правят до парламентарната комисия по правни въпроси в писмена форма. Право да издигат кандидати за поста имат народни представители или парламентарни групи.

Юридически лица с нестопанска цел, висши училища и научни организации могат да предлагат кандидатури за главен инспектор  на парламентарните групи и народните представители, се уточнява в решението на парламента.

Данаил Кирилов посочи, че това е третият опит за избор на главен съдебен инспектор и изрази надежда да бъде успешен. Надявам се вратата за всички кандидатури да бъде абсолютно отворена, проблемът в тази процедура вече е страхът на кандидатите да не бъдат дискредитирани, посочи той. Кирилов отбеляза, че кандидатите от втората процедура, която не успя да  завърши, са потвърдили участието си в новата процедура, чрез организациите, издигнали ги предишния път, предаде БТА.

Четин Казак /ДПС/ коментира, че сагата с избора на главен съдебен инспектор се е проточила вече две години и е минала през много перипетии. По думите му политическото противоборство е направило жертва всички досегашни кандидати за поста. Той изрази надежда тази да е последната процедура и призова да се загърбят политическите противоборства и да не се посяга към изкушението обществен натиск за очерняне на този или онзи кандидат.

Предложените кандидати за главен съдебен инспектор трябва да отговарят на изискванията на Закона за съдебната власт. Всеки  кандидат следва да представи на Комисията по правни въпроси концепция за работата си като главен инспектор в Инспектората  към ВСС, както и декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването му.

Предвижда се постъпилите кандидатури да бъдат оповестени в специалната секция на интернет страницата на Народното събрание. След проверка на документите, допуснатите кандидати ще бъдат изслушани от комисията по правни въпроси.

Предлага се гласуването за главен съдебен инспектор да става по азбучен ред. За избран се счита кандидатът, получил най-много гласове при изпълнено изискване за мнозинство от две трети от народните представители.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
832 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини