Реките в Русенско застрашават питейни кладенци от замърсяване

  • 08 декември 2014 15:25

  • 1195
  • 0
Реките в Русенско застрашават питейни кладенци от замърсяване
©

Високите нива на реките в Русенско застрашават от замърсяване няколко питейни кладенеца. Това съобщи областният управител на Русе Стефко Бурджиев, цитиран от БТА.

Тревожна остава обстановката по река Русенски Лом. Дигите в района на село Красен са скъсани и компрометирани. Един от кладенците за питейна вода е замърсен и в момента е изключен от водопреносната мрежа. Питейната вода се подава от друг кладенец, който е на малко по-висок терен.

"Регионалната здравна инспекция контролира дали водата, която се подава, е чиста. Няма да допуснем да има употреба на замърсена вода", обясни Бурджиев.

Повече от 800 декара земя са залети край Красен. Собствениците на няколко къщи, които са в заливаемите тераси, са уведомени, че трябва да преместят имуществото си на вторите етажи.

Областният управител информира, че опасност има и за кладенците в селата Божичен и Червен, тъй като покрай тях няма изградени диги, които да ги предпазват от заливане.

Бурджиев каза още, че има много пропуски, което го е накарало да издаде заповед до всички заинтересовани институции и до кметовете на населени места. Тя включва детайлен набор от мерки, целящи подобряването на координацията и на взаимодействието за минимизиране на негативното въздействие на водите и ограничаване на последиците от него.

Областният управител обясни, че обстановката в областта към момента е под контрол. "Напоителни системи" изпускат контролирано язовирите "Бели Лом" и "Ломци" - с по половин кубик в секунда, а "Баниска" - с два кубика в секунда.

Последвайте канала на

1195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини