Протест в Бразилия

  • 07 декември 2014 08:11

  • 1201
  • 1
Протест в Бразилия
© gettyimages

Няколко хиляди демонстранти излязоха в центъра на Сао Пауло, за да протестират срещу корупцията и политиката на правителството на президентката Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на, предаде БТА, цитирайки АФП.

Протестът беше по инициатива на движението "Излез на улицата" и е петият от преизбирането на Русеф. В предишните протести участваха и привърженици на военната диктатура. Този път обаче организаторите се обявиха срещу всякакви форми на преврати, сепаратизъм, военна интервенция. Въпреки това в демонстрацията се включиха около 400 души, носещи плакати в подкрепа на държавен преврат. Протестът получи подкрепата на неуспелия кандидат за президент Аесио Невис, който в Сао Пауло спечели на втория тур на 26 октомври над 60 процента от гласовете на избирателите.

В последно време бразилците ежедневно са информирани за нови разкрития на мащабната корупционна афера в петролния държавен гигант Петробрас. Финансовите злоупотреби там възлизат, според полицията, на 4 милиарда долара за 10 години. Според първите показания на разследваните Петробрас и големи бразилски строителни компании се договаряли в рамките на търгове за възлагане на обществени поръчки да завишават цената на договорите и да прехвърлят тези допълнителни суми на Партията на трудещите се на Русеф и на нейни политически съюзници. Русеф каза, че всички договори между Петробрас и тези строителни фирми ще бъдат преразгледани.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1201 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Красимир

2014.12.10 | 17:01

1
А сега де. Започват протести в Бразилия. Просто не знам кой ги предизвиква. Познайте от три пъти без да налучквате.

Добави коментар

Водещи новини