Язовир „Тича” пред преливане

  • 04 декември 2014 15:15

  • 6007
  • 0
Язовир „Тича” пред преливане
©

Има опасност от преливане на язовир „Тича”. Нивото на водите постоянно се покачва, като има тенденция за преливане в близките часове. Това предупреждение е постъпило в Басейнова дирекция Черноморски район – Варна от Напоителни системи, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров пътува към язовира. Той ще се запознае на място със ситуацията и ще съдейства в оказване на максимална подкрепа.

Днес в системата на министерството е постъпила информация от НЕК ЕАД за преминаване на висока вълна и за язовирите от каскада Арда - „Кърджали“, „Студен кладенец“, „Ивайловград“ и „Ал. Стамболийски“, съобщи БТВ.

На 26 ноември 2014 г. в Басейнова дирекция Дунавски район - Плевен е постъпила информация за увеличаване на изпускането на язовирите „Ястребино“, „Ломци“ и „Банинска“ поради значително повишаване на водните нива.

Съгласно разпоредбата на чл. 142 от Закона за водите, при изпускане на води от хидротехнически съоръжения по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи собственикът или ползвателят на същите уведомява предварително съответните общински администрации, басейнови дирекции и органите на Министерството на вътрешните работи, а за трансграничните реки - и граничната полиция, припомнят от ведомството.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6007 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини