Банкери съветват вложителите в КТБ да не се втурват още утре към банките

  • 03 декември 2014 14:40

  • 1576
  • 1
Банкери съветват вложителите в КТБ да не се втурват още утре към банките
© Булфото

От утре започва изплащането на гарантираните депозити ( до 196 000 лв. ) в КТБ чрез девет търговски банки.

Банкерът Петър Андронов посъветва вложителите на банката с отнет от БНБ лиценз, ако нямат спешна необходимост, да не бързат да стигнат до средствата си още през първия възможен ден, за да не им се налага да се редят на опашки.

Запитан дали създадената организация е достатъчно добра и възможно ли е да има опашки пред някои банки, Андронов каза, че това е нещото, което притеснява всички.

Изплащане на средства в такива големи мащаби се случва за пръв път, няма създадена подобна практика и всъщност почти непознат е такъв процес и в другите европейски страни, коментира Андронов, цитиран от БТА.

Още по-неприятно е, че депозантите на КТБ доста дълго време бяха държани далеч от техните спестявания и не е изключено голяма част да поискат още първите дни да получат сумите си, добави той.

Ако наистина не им е спешно, аз бих ги посъветвал да не го правят, защото колкото и да ни се иска времето за обслужване на един клиент не може да се компресира, подчерта банкерът.

Андронов отбеляза, че има необходимост от проверка на личните документи, защото може да има опити за измами и злоупотреби. Ние трябва да сме сигурни, че плащаме на точния човек точната сума, тези проверки отнемат време и това трябва да се приеме, каза той.

Ето защо, ако хората могат да изчакат още няколко дни, аз бих им дал този добронамерен съвет – оставете получаването на депозитите си за след седмица или 10 дни, защото ще загубите много време в първите дни, посъветва Андронов.

Като главен изпълнителен директор на една от търговските банки, която ще осъществява плащания на депозити на КТБ, Петър Андронов посочи, че служителите му ще положат усилия да ориентират хората и да ги насочват към клонове с по-малко чакащи.

Възможно е хората да се насочат към банкови клонове с по-добре познати и централни локации и там да станат големи опашки; в такъв случай банковите служители биха могли да съветват клиентите да се насочат към клонове с по-малко струпване на хора, коментира Андронов.

Банковите служители ще информират клиентите не само за това, в кои клонове има опашки, но и ще обясняват какви документи да подготвят още преди да дойде техния ред, така че да не се губи време. Процесът е с много неизвестни, надяваме се да не протече с екстремни събития, коментира Андронов.

Той изрази надежда, че повечето хора ще проявят здрав разум и след месеци чакане няма да бързат да стигнат до касите на банките още през първия възможен ден.

Последвайте канала на

1576 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.03 | 20:42

1
юруш на маслините

Добави коментар

Водещи новини