Нетаняху призова за предсрочни избори в Израел

  • 02 декември 2014 21:00

  • 946
  • 0
Нетаняху призова за предсрочни избори в Израел
© Getty Images/Guliver

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви днес, че ще разпусне парламента и ще поиска предсрочни избори. Той нареди да бъдат освободени от постовете им министрите на финансите и на правосъдието, предаде Ройтерс.

„Премиерът възнамерява да отправи призив за възможно най-бързо разпускане на парламента, както и да се обърне към народа и да получи ясен мандат да управлява Израел”, се казва в изявление от канцеларията му.

Нетаняху, който е начело на дясната партия „Ликуд”, нареди да бъдат освободени от постовете им министърът на финансите Яир Лапид и на правосъдието Ципи Ливни, и двамата - лидери на центристки партии.

„През последните седмици, включително през изминалия ден, министрите Лапид и Ливни остро атакуваха оглавяваното от мен правителство. Повече няма да толерирам наличието на опозиция в правителството”, се казва в изявлението на Нетаняху.

В коалиционното правителство има разногласия по ключови въпроси в последните седмици, а Лапид и Ливни бяха едни от най-ожесточените критици на премиера, отбелязва АП. Според Нетаняху предсрочните избори може да се състоят в началото на 2015 г., посочва АФП.

Утре Кнесетът (израелският парламент) ще започне разглеждането на законопроект за саморазпускане. Процедурата може да приключи същия ден или в понеделник, съобщи израелското обществено радио, цитирано от АФП. „Уволняването на министри е акт на малодушие и загуба на контрол. За съжаление министър-председателят избра да действа без да взема под внимание националните интереси и води Израел към ненужни избори”, заяви Лапид след отстраняването си от поста, цитиран от АП.

По-рано днес депутатът от партията на Ципи Ливни „Хатенуа” („Движението”) Мейр Шеетрит каза, че правителството е престанало да функционира и несъмнено ще има нови избори, вероятно през март догодина. Шеетрит отбеляза, че единственият начин Нетаняху да бъде свален е центристките партии да обединят сили и да предложат единна алтернатива, пише БТА.

Лявата опозиция предложи парламентът да бъде разпуснат с надежда правителството да падне три години преди края на мандата си. По-дясно ориентирана правителствена коалиция може да направи още по-безплодни усилията за подновяване на израелско-палестинския мирен процес, който е в застой от 2000 г., въпреки американските опити за възобновяването му.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери днес изрази надежда, че следващото израелско правителство ще може да постигне напредък в преговорите за мир с палестинците, предаде ДПА.

„Надяваме се каквото и правителство да се сформира, то да преговаря и да постигне напредък към решаване на противоречията между израелци и палестинци, както и на противоречията в района”, каза Кери от Брюксел. Той не коментира решението на Нетаняху, но отбеляза, че САЩ ще продължат да подкрепят Израел, както и досега.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
946 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини