Бюджетът на НЗОК орязан тихомълком?

  • 02 декември 2014 20:11

  • 3259
  • 4
Бюджетът на НЗОК орязан тихомълком?
©

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е бил орязан тихомълком от правителството с 80 млн. лева спрямо приетия от надзора й миналата седмица. Това се вижда от внесения в Народното събрание законопроект, според който догодина касата ще разполага с 3 075 534 000 лева, а не с 3 155 534 000 лева, какъвто бе първоначалният вариант, съобщи mediapool.bg.

Основната промяна е, че държавата намалява своя трансфер за покриване на недостиг в касата от 98 млн. лева на 18 млн. лева и така приходната част на бюджета се намалява с 80 млн. лева, което води до орязване и на разходи. Така, ако отново има дефицит в касата, ще се наложи актуализация на бюджета й, каквато през тази година беше направена два пъти.

Не е ясно дали намалението на бюджета има нещо общо с предлаганите от здравния министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва мерки за икономии в системата, от които се очаква да бъдат спестени 80 млн. лева.

Парите за болниците догодина също са намалени спрямо първоначалния вариант. За тях според приетия от надзора на касата миналата седмица бюджет бяха предвидени 1 424 916 000 лева, но в крайна сметка от внесения в парламента проект става ясно, че са предвидени 1 282 916 000 лева. Парите за лекарства за домашно лечение са намалени с 10 млн. лева, а средствата за онкомедикаменти с 5 млн. лева.

Орязването на парите на НЗОК предизвика негативна реакция от страна на Лекарския съюз, откъдето предупредиха за дефицит в бюджета на касата. Според първоначалния проект министерството трябваше да разполага с 370,2 млн. лева, но последно получава 435,2 млн. лева.

Както става ясно от стенограмата на правителственото заседание в понеделник, здравният министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва се оплаква, че на неговото министерство е даден 60% от нужния бюджет.

От внесения в парламента законопроект за бюджета на здравната каса се разбира още, че е предвидено намаление на разходите за заплати с 10% спрямо тази година. Разходите за персонал през следващата година ще бъдат 31 млн. лева. Освен това в преходните и заключителни разпоредби е залегнало ограничението НЗОК да не работи с болници, получили лиценз след 31 декември 2014 г., както и да не сключва договори за нови дейности с вече съществуващите болници, ако са получили разрешение за това след Нова година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3259 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
pol

2014.12.17 | 21:25

4
Хора, положението е плачевно. Пести се от марли, бинтове, конци....пари няма. Или тези пари са крайно недостатъчни или потъват по високите етажи. Системата скоро ще рухне.

2014.12.17 | 21:25

3
Докато не се направи като за автомобилите с каско здравно,няма да се оправят нещата.Да има задължителна и доброволна осигуровка и много каси!

2014.12.03 | 19:10

2
Москов, ти си самовлюбен усмихващ се пън!
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2014.12.03 | 19:10

1
Салям алейкум братя сидерасти, нима забравихте че ние от АТАКА подкрепихме изборният закон на Мая Манолова, с което помогнахме на Бат Сали да стане депутат?Нима забравихте че АТАКА крепеше кворумът на ДПС и БСП повече от година? Нима забравихте че със мълчанието на АТАКА , АТАКА гласува заедно със ДПС и БСП и избраха Пеевски за шеф на ДАНС? Нима забравихте Комисиите на АТАКА за Авиотряд 28, които не доказаха никакви нарушения?Нима забравихте как Волен Сидеров удари полицай и не последва нищо? Нима забравихте как АТАКА не направи нищо срещу мюфтииството което поиска земи? Нима забравихте че докато БСП и ДПС управляваха със помоща на АТАКА и Волен Сидеров - КТБ ФАЛИРА ?Нима забравихте за Костинброд, който се оказа прах на хората в очите? Нима забравихте че Разговора на Борисов със Танов не излезе това за което комунистите претендираха че е? Помни Сидерасто помни, иначе лошо. Сeга отивай да се кланяш на телевизията на Аллах-АлфаТВ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини