Държавата предоставя заем до 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете

  • 01 декември 2014 14:44

  • 825
  • 0
Държавата предоставя заем до 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете
©

Министерският съвет одобри предоставянето на заем от централния бюджет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер до 2 млрд. лева. Той е необходим за финансиране на недостига на средства на фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в "Корпоративна търговска банка" АД (с отнет лиценз), съобщи пресслужбата на кабинета.

Взетото решение цели да допринесе не само за осигуряването на ликвидност на ФГВБ, но и за безпроблемното протичане на процеса по изплащане на гарантираните влогове, се отбелязва в съобщението.

На пресконференция след заседанието на кабинета финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва припомни, че решението е първият трансфер на вложителите в КТБ към някоя от одобрените 9 банки да бъде безплатен. Изтеглянето на големи суми в брой не е разумно нито от гледна точка на икономическата логика, нито от гледна точка на физическата сигурност на вложителите, коментира министърът.

По думите му правителството, в лицето на МВР и ДАНС, е създало организация и е подготвило с униформени и цивилни служители клоновете на банките в страната, които ще изпащат гарантираните влоговете. Няма никаква причина да се създава истерия и напрежение в първия ден на изплащане, каза още Горанов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
825 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини