Елиф Шафак: Без свобода няма истинска любов

  • 29 ноември 2014 07:54

  • 3119
  • 2
Елиф Шафак: Без свобода няма истинска любов
© Булфото

Без рискове няма шампанско, а без свобода - истинска любов, смята прочутата турска писателка Елиф Шафак. В интервю за БТА тя говори за любовта, за търсенето на път към другия, за нещата, от които се вдъхновяваме.

За най-висшата ценност, към която трябва да се стремим в живота си, Шафак създаде нова дума - LIFIC /ЛВСИК - Любов, Въображение, Свобода, Индивидуалност, Креативност/. Любовта за нея също е предизвикателство. Най-много боли, когато егото ни е намесено и напомпано, затова всеки трябва да съумее да се справя с него, съветва авторката на популярната книга "Любов". Според нея често, когато се влюбим, искаме да притежаваме конкретния човек, но трябва да осъзнаем, че той е "свой собствен свят". Ако няма свобода, няма и истинска любов, смята Шафак и използва златната формула "Повече свобода и страст, и по-малко его и притежание, са равни на повече и по-истинска любов".

Въпреки че се определя като "ходеща бъркотия" в ежедневието си, тя описва езика на универсалната любов като  спокойна, красива тишина.

"Ние писателите сме по-мъдри, когато пишем, отколкото в реалния си живот", казва Елиф Шафак и допълва, че  когато е демотивирана или обезсърчена, мисли за хора като Синан от последния й роман "Майстора на куполи". Той е бил един от  най-добрите архитекти, но е живял в трудни времена. Бил e свидетел на войни, конфликти и насилие. Имало е много натиск,  напрежение, завист и пренебрежение. Синан обаче е трябвало да се справи с тези неща. Продължил е да твори. Затова в трудни моменти, Елиф Шафак се вдъхновява и пише именно за хора като него.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3119 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
слави

2015.03.13 | 11:15

1
умна жена и умен човек затова е и неразбрана

2015.03.13 | 11:15

2
умна като анадолска бозъ, елиф ташак

Добави коментар

Водещи новини