Италианци правят лекарства от костилки на БГ череши

  • 26 ноември 2014 14:09

  • 2559
  • 0
Италианци правят лекарства от костилки на БГ череши
©

Италианци масово изкупуват череши, от които произвеждат лекарства и разкрасителни продукти, а поляците имат голям интерес към местния сорт ябълки. Това разказа зам.-кметът на Кюстендил Надя Каратова, пише в. "Новинар". Тя обясни, че италианците използват черешите като суровина във фармацията и козметичната индустрия.

По думите й всяка година в началото на лятото в града пристигат големи групи италиански предприемачи, които изкупуват плодовете. „От костилките и дръжките на черешите правят различни лекарства и козметични кремове”, уточни Каратова. Тя допълни, че поляците пък имат интерес към кюстендилските ябълки. Зам.-кметът каза още, че основният бизнес интерес от страна на чужденците в Кюстендил е свързан именно с овощарството.

Кюстендилските череши са поредният български продукт, който намира приложение във фармацията. България изнася още розово и лавандулово масло за лекарства в чужбина. В много видове медикаменти именно розата и лавандулата са основните съставки.

Етеричните ни масла се купуват масово от Япония и САЩ. Родните продукти се изнасят още за Франция и Англия. Едва 1-2 процента от родната продукция остават за България, припомниха от националната асоциация по етерични масла.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2559 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини