Няма да съдят полицая, застрелял чернокож тийнейджър във Фъргюсън

  • 25 ноември 2014 06:45

  • 1704
  • 1
Няма да съдят полицая, застрелял чернокож тийнейджър във Фъргюсън
© Getty Images/Guliver

Полицаят, който простреля смъртоносно невъоръжен тийнейджър афроамериканец във Фъргюсън през август, няма да бъде подведен под отговорност, реши съдебното жури, предадоха световните агенции.

Решението бе обявено от главния прокурор на град Сейнт Луис, щата Мисури, Боб Маккълъх. Той посочи, че журито не е  намерило достатъчно основания за образуване на углавно дело срещу полицая, съобщи ТАСС. Маккълъх призна, че решението няма  да бъде прието от някои хора, но го определи като "добро". Той подчерта, че федералното разследване по случая все още е в ход.

Прокурорът съобщи също, че полицаят е стрелял 12 пъти по Майкъл Браун, като фаталният изстрел е уцелил главата на тийнейджъра.  Журито, съставено от деветима бели и трима чернокожи членове, заседаваше ежеседмично от 20 август, за да прецени доказателствата по случая. За да бъде подведен под отговорност полицаят Дарън Уилсън, бяха нужни гласовете на най-малко  деветима от членовете на журито. Прокурорът не разкри единодушно ли е било решението, пише БТА.

Убийството на 18-годишния Майкъл Браун на 9 август предизвика протести в Сейнт Луис и негодувание от отношението на полицията към малцинствата, посочва Ройтерс.

Семейството на убития младеж изрази "дълбоко разочарование" от решението на съдебното жури. В изявление,  огласено от семейния адвокат, близките на Майкъл Браун призовават съпричастните към болката им хора да канализират  негодуванието си към "пътища, които ще доведат до позитивна промяна".

Няколко хиляди души се събраха пред полицейското управление във Фъргюсън преди оповестяването на решението и при  новината много от тях дадоха израз на недоволството си. "Убийци, не сте нищо друго освен убийци," крещеше по мегафона жена към  полицаите.

След като решението на съдебното жури бе обявено, полицията нареди на множеството да се разпръсне. По улиците на  Фъргюсън обаче се чуваха изстрели, а полицейски коли бяха изпочупени, съобщава АП. Протестиращи замеряха полицаите с  бутилки и консервени кутии.

Демонстрации имаше и на други места в страната, където хиляди се включиха в шествия, планирани още преди обявяването на решението.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1704 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
BeIn Sports

2014.11.25 | 13:26

1
Kultovo kato v Ray Donovan S2.E10

Добави коментар

Водещи новини