Колеги на хванатия с подкуп катаджия: Той е карък №1

  • 21 ноември 2014 09:23

  • 3104
  • 8
Колеги на хванатия с подкуп катаджия: Той е карък №1
©

Да си просиш по 20 лева на пътя е аматьорска работа за катаджиите. Много по-солидни пари падат, ако изтриеш данните от радара за превишена скорост.

Това разкрива пред "Стандарт" бивш шеф на столичния КАТ, според когото схемата продължава да работи и сега. "Не става въпрос за някакъв сложен софтуер. Просто влизат в паметта на радарите с помощта на обикновен компютър и изтриват уличаващите показания", разяснява бившият началник. Тарифите за услугата били според надвишената допустима скорост. "Разкрихме тази схема, след като преброихме колко автомобила са спрени за превишена скорост в определен отрязък от време. След това се оказа, че почти половината от засечените данни липсват в радара", разясни още бившият шеф на пътните полицаи. Според него всички опити да се наложи вторичен контрол на работата на патрулиращите катаджии ударили на камък. "Бяхме въвели дневници, в които се записват спрените автомобили, така че да може да се проверява броят на съставените актове. И това не помогна - измисляха всевъзможни причини защо не са съставили акт за нарушение - бил депутат, висш полицай, известен журналист", разкрива още бившият началник.

За упорития саботаж на опитите за контрол потвърди и бившият шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев. "Получихме 3-4 тестови устройства за видеоконтрол на пътните проверки. Още на първия месец започнаха уж да се скапват акумулаторите, устройствата не работели - прекъсвали. Наложи се да махнем камерите", обясни той. Според Стратиев, който сега е член на Междуведомствената комисия за безопасност на движението, основният проблем на въвеждането на камерите при проверки на пътя е контролът над самите контролиращи. На последното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов нареди занапред всяко спиране на шофьор да става пред камера. В момента обаче има проблем, защото мобилните записващи устройства бяха обявени извън закона от съда. "В най-скоро време ще бъдат гласувани на второ четене в парламента поправките, които ще могат да направят законни мобилните камери. Според мен регистриращата техника все повече ще измества човешкия фактор и това е май единственият път, който ще пребори корупцията на пътя", смята Стратиев.

За карък номер 1 в историята на КАТ пък бе обявен от своите колеги столичният пътен полицай Сашо Тръпков. 53-годишният служител удари в земята Крисия и Кубрат Пулев по популярност във Фейсбук заради триминутното клипче, в което прибира по 20 лева от трима шофьори. Вчера Тръпков давал показания и се е видял с колегите си в столичния КАТ в "Дървеница". "Изглеждаше сломен от малшанса си, не искаше изобщо да коментира случката", обясниха пътни полицаи. Във вчерашните си показания Тръпков опровергавал версията, че заснетата проверка е направена в квартал "Борово" или на бул. "Дондуков" и посочил трето място.

Съдбата на корумпирания катаджия все още не е ясна. От една страна, срещу него върви дисциплинарната проверка в службата му, а от друга, с него се захвана и прокуратурата. "Най-вероятно ще бъде уволнен дисциплинарно, защото лицето му се вижда на записа. Ясно е и деянието му", коментираха колеги на Тръпков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3104 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.06.02 | 01:30

6
Направете една проста сметка, колко получава един обикновен полицай: да речем примерно заплата 800 лева и дневни за храна, дрехи, от бельото до шубата, обувки всичко по няколко ката, не плаща осигуговки, храни се на евтин стол, пенсионира се поне 15 години преди останалите, като си взема и пищовчето. И като си пенсионира започва успешен бизнес защото още като полицай си е затворил тук там очите. И как няма да има по 2 загинали и 10 ранени в ПТП всеки божи ден? И как цигани и всякаква паплач няма да мародерства по селата?

2015.10.06 | 22:59

8
u vashe selo ima li policeiski stol ???u nashia grad niama i nikoga ne e imalo ...edin policai darji 3-4 sela i gi navestiava sas sobstven prevoz niama sabota niama nedelia niama praznik ...poniakoga i pesha ,,,naskoro se penseonira i sega niama koi da go zamesti ...ela ti !!!

2015.10.06 | 22:58

7
Единственият начин да се премахне корупцията в КАТ, е премахването на социално слабите катаджии.
КОНСТИТУЦИЯ чл.32

2015.06.02 | 01:29

5
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.ДРУСНИ МУ СЕГА ЕДНО ДЕЛО НА НАДРУСАНОТО СТУДЕНТЧЕ

2015.06.02 | 01:16

4
Всъщност има ли веднага подадена жалба, или е неизвестен извършител и всичко приключва. А Вие как бихте постъпили ???

2015.06.01 | 21:41

3
A kakwo stawa sas zadyrjaniq s djipa s opit za podkup. Nali ne e lud koito qde banicata a koito q dava.
2

2015.06.01 | 21:41

2
Прав си колега, трябва и подкупващия да бъде наказан! Молба: Нека пишем на БЪЛГАРСКИ :)

2014.11.30 | 12:18

1
Е кво да ми е ясно бе, аз по същия начин давам пари на приятел да не ме види жената а те като гледам се познават отдавна.

Добави коментар

Водещи новини