Заразяване с ебола в България не може да стане, увери епидемиолог

  • 21 ноември 2014 07:48

  • 3781
  • 2
Заразяване с ебола в България не може да стане, увери епидемиолог
© Getty Images/Guliver

Заразяване в България не може да стане. Това увери в сутрешния блок на бТВ националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Коментарът й дойде във връзка с паниката и съмненията за ебола около български търговец, завърнал се от Сиера Леоне. Той бе приет по спешност във ВМА с много висока температура и съмнения за болестта, завладяла африканските страни. Впоследствие обаче се оказа, че мъжът е здрав.

Заразяването към момента може да стане само в страните, където има ебола. Дори и хора да се върнат от там, те не представляват опасност, категорична бе тя.

По нейните думи заразаването става при грижа за болния и при грижа за починали, каквито обичаи има в Африка.

Имаме готовност, ако в България се появи такъв случай, да действаме както навсякъде по света, увери още Кожухарова.

Според нея без задълбочение на всяка стъпка, си личи, че протоколът при снощния пациент е спазен.

На въпрос знае ли се в България колко хора са били в Западна Африка и за които има потенциален риск, Кожухарова посочи, че не съществуват списъци кой къде пътува и какво работи.

Най-важното е, хората, които са пътували, при логична симптоматика, да се обърнат към лекуващия лекар. Това, което се случи вчера, показа, че нашата мрежа е готова за болестта, увери още веднъж експертът.

Кожухарова, подчерта, че дори и да заминете за африканските страни, шансът да се разболеете от ебола е много малък. Много трудно става това, подчерта тя и обърна внимание на факта, че болестта се е развила в Западна Африка, тъй като условията за живот там са много лоши.

Последвайте канала на

3781 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Луд

2014.11.25 | 16:09

2
Голям залък хапни, голяма дума не казвай.

2014.11.25 | 16:09

1
Човек само като прочете изречението “Заразяване в България не може да стане.“ и му става ясно що за лекар е тази,хахаха!

Добави коментар

Водещи новини