86 на сто от студентите готови да емигрират

  • 21 ноември 2014 06:30

  • 1854
  • 3
86 на сто от студентите готови да емигрират
©

86% от младежите смятат да мигрират в чужбина или в друг град, за да търсят препитание. Едва 10% от студентите знаят какви са изискванията на работодателите за професията, в която се обучават. Това показва проучване на Българската стопанска камара (БСК), проведено сред работодатели и младежи.

От камарата вече изготвиха проект за това какви са нужните компетенции за част от професиите. Така всеки студент може да провери в интернет какви знания и умения трябва да притежава, за да получи желаната позиция. От тази програма могат да се възползват и вузовете, които да изработят учебните си програми според нуждите на бизнеса. По такъв проект вече е работил департамент „Икономика” в Нов български университет, който на база на изискванията на бизнеса и на международните учебни програми е променил част от учебните си програми.

„Бизнесът вече не се интересува от дипломи, а от уменията, които имат кандидатите за работа”, категоричен е председателят на БСК Божидар Данев, пише в. "Монитор"/.

За намирането на първа работа 70 на сто от младежите разчитат на близки и роднини. Всеки трети път разчита на съдействието на бюрото по труда, а 17% се явяват на конкурс.

„Младите хора нямат мотивация да започнат собствен бизнес след дипломирането”, заяви Томчо Томов от БСК. Нежеланието да открият своя фирма е най-често заради липса на начален капитал. През следващата година социалното министерство ще стартира схема за насърчаване на младежкото предприемачество. С евросредства ще бъдат финансирани обучението и административните разходи за младите бизнесмени.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1854 3

Коментари 3

Добави коментар
Бойко Борисов е педераст!

2014.11.21 | 16:26

3
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата е на власт, всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри и биячи с основно и средно образование! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му!

2014.11.21 | 16:26

2
kakvo da sedqt ta nal;i nashiq tikvun kara vsi4ki IT specialisti da stavat ov4ari i da sadqt kartofi !!!!!!!!!!!!! Borisov si misli 4e vsi4ki sa tapi leiki kato ne,,,,,.............
Все още в България

2014.11.21 | 16:25

1
Дайте ми една прична, поради която тези млади хора да останат тук! Може би, виждат светло бъдеще в България??Виждат нормални доходи, нормална работна среда, нормално здравеопазване, нормална съдебна система и на-вече, нормални хора?? За съжаление, всичко това остава само в мечтите ни!

Добави коментар

Водещи новини