Стресът и възрастта - рискови фактори за рака на гърдата

  • 20 ноември 2014 06:55

  • 2762
  • 1
Стресът и възрастта - рискови фактори за рака на гърдата
©

Освен наследствеността, рискови фактори за отключване на рака на гърдата са затлъстяването, употребата на алкохол, стресът, възрастта, като с течение на годините честотата на заболяването се повишава.

Това каза в интервю за БТА д-р Антоанета Томова, началник отделение в Комплексен онкологичен център - Пловдив.

В България имаме всички видове модерно лечение, които се използват в ЕС и в САЩ, посочи специалистът. Д-р Томова препоръчва мамографията да започне след 45-50-годишна възраст и да се прави веднъж на две години. Ехографското изследване е метод, при който се дава по-добра информация при по-младите жени, посочи тя.

Според д-р Томова в областта на онкологията, която е много динамична и бързоразвиваща се специалност, с над 250 хиляди болни в България, крайно време е да има антираков план за действие. Той би трябвало да се приеме с консенсус от всички политически партии, така че дори и да има промяна в правителството, този план да продължи да работи. Би трябвало да съдържа скринингови програми, ранна диагностика, още по-адекватно лечение, смята лекарят.

За съжаление не само в областта на здравеопазването, а и в други сфери, нямаме програма и план на развитие, не знаем накъде сме тръгнали и не знаем какво бихме искали да постигнем в близките 20 години. В този смисъл сме като кораб без капитан и план за маршрута, каза д-р Антоанета Томова.

По думите й въпреки че болестта се среща и при много млади жени, характерната й възраст е 65-70 години. Съветваме пациентите да спазват диета, близка до тази на болните от диабет - бедна на въглехидрати, с цел да има допълнителен контрол върху процеса, отбеляза д-р Томова.

Смята се, че раковите клетки могат да усвояват само глюкозата като енергиен източник, така че всички храни, които се разграждат до глюкоза - т.е. цялата група въглехидратни храни, биха могли да изхранват тумора, обясни лекарят. Ако пациентът мине изцяло на диета от храни, които не се разграждат до глюкоза, каквито са белтъчините и зеленчуците, то тези основни храни ще бъдат източник на енергия за всички здрави клетки, а туморните ще умрат от глад, поясни експертът.

Подсладителите също са много щекотлива тема - много от тях играят ролята на преканцерогенни и канцерогенни вещества, затова най-добре е онкоболните да имат по-аскетичен режим на хранене, допълни д-р Томова.

Последвайте канала на

2762 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.20 | 10:53

1
Глупости! Единствената причина за масовия рак е химикалите които слагат в храната! И това е с цел!

Добави коментар

Водещи новини