Иманяри копаят антики за 500 млн. лв. годишно

  • 18 ноември 2014 09:38

  • 2307
  • 3
Иманяри копаят антики за 500 млн. лв. годишно
©

Иманяри изкарват по 500 млн. лева годишно от копаенето и продаването на български антики. Културно-историческите ценности се изнасят за чужбина, където се легализират и се появяват на аукциони и интернет търгове. Там цената им скача стотици пъти.

Един от най-фрапантните случаи е на византийски чинии, продадени в България за 30 хил. лева, а след това изтъргувани за няколко милиона паунда. Само артикулите, които са продадени през сайта за електронна търговия eBay, пък са за над 30 млн. лева. Това съобщи вчера д-р Щерьо Ножаров от асоциация "Форум", която се занимава с опазването на българското културно наследство, пише "Монитор".

Според едногодишно проучване, което той и екипът му са направили, в страната ни действат около 5 хил. професионални иманяри, който разполагат с техника и познания за да изравят скъпоценностите.

"По оценка на експертите вече 70 процента от територията на страната ни е разорана. Борбата сега е за останалите 30 процента. Нашата цел е да ги опазим. В момента страната ни в състояние на рецесия печели по 1 млрд. лева годишно от културен туризъм, а имаме потенциал да направим тази печалба пет пъти по-голяма. Иманярството у нас обаче е с прекалено голям мащаб. Освен професионалистите и дилърите, които са средното ниво, има и много голям процент от хора, които просто се прехранват с това", каза още д-р Ножаров.

Той обясни, че във Видинския край например една изкопана антична монета се продава за 10 лева. Най-често това става в магазина за хранителни стоки, където хората си купуват хляб с намереното. От своя страна пък магазинерът я продава за повече пари на местния дилър, той я предава на следващото ниво. Основният път на ценностите бил към близките до нас Германия и Австрия, където антиките лесно се сдобивали с документи.

След това те се озовавали в Щатите, Канада, Япония и дори Русия, където богати колекционери ги купували. Така една монета, която е била изтъргувана за един хляб и две кисели млека, се озовава в някоя частна колекция срещу няколко хиляди евро.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2307 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.11.18 | 21:42

3
Dokato ima takiva kato Cherepa i Boian Radev,shte ima i totalno imaniarstvo !Zakon niama zashtoto mafiata si ima darjava !

2014.11.18 | 21:42

2
Е,това не е новост,борбата с иманярите и търговците трябва да се усили и законодателството,ако куца.Имат ли право тези хора,да продават антиките и историята ни зад граница?И търсим ли си антиките,за да си ги приберем обратно?

2014.11.18 | 10:26

1
upravlyava6tite !za6to ne priemete zakon taka ,4e kulturnite cenosti da ostanat v balgaria?primete zakon i izkupuvayte antikite na realna cena !po tozi na4im 6te spe4eli darjavata i imanyarite!taka no koy 6te krade ot gore i polse imanyarite sa vinovni ami takae kakvoda pravyat horata ot kade da sui iskarvat hlyaba?

Добави коментар

Водещи новини