ЕС готви за нови санкции срещу Русия

  • 17 ноември 2014 13:46

  • 1888
  • 4
ЕС готви за нови санкции срещу Русия
© gettyimages

Европейският съюз ще решава днес въпроса за разширяване на санкциите срещу проруските сепаратисти от Източна Украйна, но ще се опита най-вече да върне руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 на масата на преговорите, заяви европейският дипломат номер едно Федерика Могерини преди началото на срещата на външните министри на 28-те, предаде АФП.

Запознати източници казват, че санкциите ще се изразяват в замразяване на авоарите и забрана за издаване на визи и ще са насочени срещу представители на йерархията на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Чешкият външен министър Лубомир Заоралек заяви, че санкциите са един от въпросите в дневния ред на срещата на министрите, но добави, че "санкциите не са самоцел". "Санкциите могат да бъдат средство, ако са съпътствани от други решения", добави Могерини. Тя подчерта необходимостта от една страна да се насърчи Украйна да поеме още веднъж ангажимент за реформи, а от друга - да се поднови диалогът с Русия.

"Диалогът трябва да продължи. Това е единственият начин сега да уредим този конфликт. Следователно трябва сраженията да престанат. Прекалено много са вече жертвите", заяви преди срещата френският държавен секретар по европейските въпроси Арлем Дезир. Заоралек добави, че засега няма да се обсъждат икономически санкции. Този въпрос ще се дискутира на срещата на върха на ЕС през декември, каза той.

Стремеж за продължаване на политиката на икономически санкции обаче изрази външният министър на Литва Линас Линкевичюс, цитиран от ТАСС. "ЕС трябва да обсъди нови икономически санкции срещу Русия, но засега е невъзможно да се каже дали страните членки ще успеят да се договорят в тази насока", каза той. Според полския министър на външните работи Гжегож Схетина разширяването на черния списък на ЕС може да бъде недостатъчна мярка за разрешаване на кризата в Украйна, предаде ТАСС. "Ако от Русия последва агресивен сценарий, ще трябва да се реагира незабавно, а не да се готвим за санкции", напомни той. Според Схетина ЕС трябва своевременно да се подготви за негативно развитие на събитията в Украйна. "Не трябва да допускаме руските стъпки в близките дни да ни заварят неподготвени", каза той.

Външнополитическият представител Федерика Могерини може да бъде посредник в политическото уреждане на конфликта в Украйна, предаде ТАСС. Могерини ще предложи на министрите на външните работи на страните от ЕС да я упълномощят да стане посредник между Русия и Украйна за урегулиране на конфликта, твърди руското радио
"Премиер"

Последвайте канала на

БТА
1888 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.02.24 | 16:35

4
Тези идиоти си затваряха очите, когато арнаутите отделиха Косово от Сърбия, а сега при почти същите обстоятелства санкционират Русия. Да, но такава игра няма да мине без последствия за същите тези идиоти.Жалко, че ние българите ще пострадаме най-много.

2015.02.24 | 16:35

3
Nakraia she iadete laina.Rusia e i vinagi e bila Velika darjava !
АНОНИМЕН

2015.02.24 | 16:35

2
ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОЗИ ТОРМОЗ НАД РУСИЯ? ТОВА Е ОТВРАТИТЕЛНО,КОЕТО ЗНАЧИ,ЧЕ ЗАПАДА НЕ СТРУВА ЗА НИЩО И Е ПЪЛЕН БОКЛУК.ТОВА ЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА НА ЗАПАДА?
Аз

2014.11.18 | 05:44

1
Ами кажи на Путин да спре с тормоза над Русия!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини