Сметките за парно в София - по новата схема

  • 14 ноември 2014 17:02

  • 2400
  • 1
Сметките за парно в София - по новата схема
©

"Топлофикация София" отчете сметките за парно за месец октомври по новата Наредба за топлоснабдяването, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

От днес първите сметки за парно през отоплителен сезон 2014-2015 г. са на разположение на столичани на Интернет страницата на дружеството – www.toplo.bg и в касите на „Топлофикация София". Те са изготвени съобразно изискванията в новата Наредба за топлоснабдяването, изработена и утвърдена от Министерството на икономиката и енергетиката и в сила от 1 юни 2014 г.

В изпълнение на новите изисквания в нормативната база, „Топлофикация София" извършва изчисленията за парно вече на базата на реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразена в окончателната изравнителна сметка за периода 1.05.2013-30.04.2014г.

Клиентите могат да се ориентират в месечната си сметка като извършат няколко математически действия.

Общото количество енергия за отопление и сградна инсталация, посочено в изравнителната сметка, се разделя на броя на дните с отопление през миналия изравнителен период. Така се получава средното количество топлинна енергия, изразходвано от клиента за 1 ден. За да се получи месечната сметка, то се умножава съответно по броя на дните с отопление за изминалия месец и по действащата към момента цена. Клиентите трябва да имат предвид, че считано от 1 юли 2014 г. ДКЕВР определи нова, по-висока с 5,9% цена на топлинната енергия от „Топлофикация София".

Сметките за отопление се коригират с коефициент, отразяващ климатичните условия и съответно промяната в характера на потреблението в сградата през съответния месец в сравнение със същия месец от предходния отоплителен сезон. Коефициентът за октомври 2014 г. е 1 и е записан в месечните съобщения на отделен ред.

Според посочената в Наредбата формула, корекционният коефициент е отношението между отчетената топлинна енергия по топломера в абонатната станция за съответния месец и потребената енергия за същия месец на предходния отчетен период.

От компанията припомниха, че в края на сезона ще бъде изготвена изравнителна сметка, която отразява точно консумацията на всеки клиент, с изключение на сградите, в които се извършва месечен отчет на уредите във всички имоти и не се прави изравнителна сметка за отчетния период.

Индивидуалните сметки на клиентите вече не зависят пряко от потреблението на съседите и обявени нулеви дялове, както това беше досега. Нулева консумация на отопление може да се заяви само за апартамент, който няма да е обитаем поне 3 месеца. За целта са нужни подписите на домоуправителя и още двама съседи, както и снемане на показанията на измервателните уреди.

„Топлофикация София" напомни на клиентите в столицата, че и през този сезон продължава бонусната програма за лоялните си клиенти. Те автоматично получават 3% отстъпка от сметката си, ако тя бъде заплатена до последния ден на месеца, следващ консумацията и клиентите нямат просрочени задължения.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2400 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.15 | 23:21

1
Новата схема е всъщност добре познатата ни стара и изпитано работеща схема или система 4-4-2. 40% от печалбата за политиците и депутатите 40% за общината и 20% за топлофикация.Да ви е честито братя българи.

Добави коментар

Водещи новини