Гледайте на живо как космически апарат ще кацне на комета за първи път в историята ни

  • 12 ноември 2014 14:57

  • 3715
  • 3
Гледайте на живо как космически апарат ще кацне на комета за първи път в историята ни
©

Европейската космическа агенция ще се опита да приземи космическия апарат Philae върху комета, летяща към Слънцето. Нещо, което никой досега не е правил, пише Science Alert.

Поради огромното разстояние между кометата и Земята учените ще разберат дали кацането е успешно 28 минути след самото събитие, пише сп. "Обекти".

Учените се надяват, че Rosetta и Philae ще им помогнат да намерят отговори на редица важни въпроси за кометите в Слънчевата система.

“Летим близо до комета, която на практика е машина на времето, съдържаща информация за състава на Слънчевата система при формирането й преди около 4 милиарда години”, обяснява Фред Янсен, ръководител на мисията на Rosetta. “Наистина ще можем да погледнем назад във времето”, отбелязва той.

Rosetta и Philae стартираха космическото си пътуване през 2004 година и летяха десет години до срещата им с кометата, наричана на галено Чури. Ако успее да се приземи, Philae ще се закрепи за повърхността на леденото небесно тяло с помощта на специален харпун. Сондата носи десет инструмента, предназначени за заснемане на фотографии, анализ на молекулярния състав на кометата и провеждане на експерименти.

Philae носи името на обелиск, намерен на остров в река Нил, а Rosetta е кръстена на Розетския камък - плоча с древни надписи, помогнала на учените да превеждат египетските йероглифи. Rosetta ще продължи да обикаля около кометата и когато опашатата звезда достигне най-близката точка на елипсата си до Слънцето през август 2015 година. Така учените ще могат да видят как кометата се затопля и променя, доближавайки се до звездата.

Гледайте на живо ТУК!

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3715 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.11.14 | 03:23

3
Това са сатанински дела.Преклонете се и имайте страх и вяра само от единствения бог исус христос и неговото земно представителство в лицето на църквата !
ИЦо

2014.11.14 | 03:23

2
Исус е божии син, не е бог! Йехова е бог! Изход 15:3. Даже и Исус е казвал "Баща ми е по-велик от мене". Името Йехошуа (Джошуа) е истинското име на Исус. Означава Йехова е спасение. Глупави "право"славни заблудени овце. Вавилон Велики - религиозна проститутка.
KOSMONAVT

2014.11.13 | 23:28

1
B R A V O !

Добави коментар

Водещи новини