Подготвят драконовски глоби за незаконно пълнене на газ

  • 10 ноември 2014 13:27

  • 3478
  • 4
Подготвят драконовски глоби за незаконно пълнене на газ
©

Дераконовски глоби за незаконно пълнене на газови бутилки на газстанции подготвя държавата. Контролът се затяга срещу нарушителите, както и срещу търговците, посмели да пълнят бутилки. Зачестилите проверки показват масови нарушения на правилата, което води до инциденти и дори до жертви, съобщава News7.

В момента законът е категоричен, че пълненето на газови бутилки за битови и туристически нужди е абсолютно забранено. Въпреки това опитът показва, че фирмите се изкушават и често си позволяват да прекрачат правилата. Затова държавата готви драстично вдигане на глобите - до 2000 лв. От бранша подкрепят идеята.

Освен проверките, които вече са факт, агенцията за технически надзор въвежда електронен регистър и таблети за проверяващите. С подобна система ще се следят и бензиностанциите, както и петролните бази.

До момента 4 от големите снабдители с гориво вече са санкционирани.

От Държавната агенция за метрология и технически надзор продължат да правят масови проверки за качеството на газовите бутилки и съоръженията по газстанции в страната. Най-честите търговците мамят клиентите с количествата пропан-бутан, който им сипват. На много от газстанциите вече се предлагат услугата оборотна бутилка като празната се заменя с пълна при спазване на закона.

Статистиката на контролните органи показва, че потребителите не си взимат поука. А това от своя страна води до поне една взривена бутилка всяка седмица и една жертва всеки месец.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3478 4

Коментари 4

Добави коментар

2015.06.22 | 11:50

4
КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА "НЕЗАКОННО"ЗНАЧИ НЯКОЙ ИСКА ОЩЕ ПАРИ!!!!
моргана

2014.11.11 | 10:03

3
да го духат шибаняците

2014.11.11 | 10:03

2
айдуците пак почнаха да се прават на законотворци
бай Драгой

2014.11.11 | 10:03

1
Добре бе! Купил съм си примерно чисто нова бутикла. Пълнят ми я. Но следващия път ми дават някаква (която е на 100 години). Щото такава била разпоредбата. Дето викат Катаджийте: Ко' паим тогава?

Добави коментар

Водещи новини