Двойно по-малко кучета се скитат по софийските улици

  • 08 ноември 2014 08:40

  • 1501
  • 6
Двойно по-малко кучета се скитат по софийските улици
© Булфото

Двойно по-малко кучета се скитат из улиците на София в сравнение с 2007 г., а още 1100 бездомни животни ще намерят нов подслон за Коледа.

През декември трябва да е готов и вторият етап от кучкарника в Горни Богров. Това обясни кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, която провери изграждането му. Приютът ще е от отворен тип с метални навеси, под които ще има къщички за животните. Изграждането му е почти на финален етап, а общината отдели около 1,5 млн. лв. за построяването му. Според промените в наредбата за приютите от края на миналата година клетките за едно животно трябва да са по-големи. Така бездомните кучета ще се ширят в колибки на по 6 квадратни метра, а в един двор може да има до 8 псета.

„Усилията през тези 2 години дадоха резултат. Миналата година при преброяването се установи, че от 2007 г. до сега кучетата са намалели с над 55%. Това е ефектът, който беше очакван”, каза Фандъкова, цитирана от "Монитор". Тя е категорична, че за да се овладее ситуацията, трябва да се работи последователно, да се инвестира и да се осъществява много сериозен контрол.

В момента двата общински кучкарника се пукат по шевовете от „гости”. В новия приют остават 161 свободни места от близо 1000. В Сеславци вакантни клетки също има, но той се ползва най-вече за кастрации. До края на годината общината ще е построила и ветеринарна клиника с кастрационен кабинет в кв. „Връбница”. „През следващата година, след като се оборудва, ще може да се започне работа”, добави Фандъкова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1501 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Vladi

2014.11.09 | 07:50

6
Po-malko li!? Da zapovqdat v Manastirski livadi-zapad da vidqt kakvi glutnici ot po 5-6 kucheta obikalqt po ulicite! A maikite s kolichki ne smeqt da izleznat zaradi kuchetata!

2014.11.08 | 19:43

5
За сметка на това рязко се увеличи броят на скитащите безпризорни атакисти.
Борнео

2014.11.08 | 19:43

4
Задължителна кастрация на всички домашни кучета в страната, поне за няколко години.Постоянно се забелязват нови "бройки" в София, най-вече в крайните квартали.Скъпите ми диви безпросветници нямат свършване докато не им бръкнат в джоба.
нв

2014.11.08 | 19:43

3
За съжаление не се забелязва да са намалели
един от народа

2014.11.08 | 18:20

2
доста пресилено е заглавието,ако бяхте написали ,че са се увеличили ще подхожда повече на истината

2014.11.08 | 14:18

1
И Ахмед Доган има расово четириного от Бойко Борисов. Генерала изненада с чаровно кутре лидера на ДПС за 50-ия му рожден ден преди 6 г. В началото палето дивееше на воля в сараите в столичния кв. "Бояна" на ул. "Стар беловодски път". Очарован от подаръка, Доган кръсти кученцето Бойко. И Сокола, и гостите в Бояна се радваха на малкия палавник. Като поотрасна обаче, овчарката започна с белите. Чашата на търпението на Доган преля, когато хищната природа в кучето проговори и то подгони пауните в сарая. Птиците се разхождаха на воля в двора на комплекса. Четириногият пес обаче успя да догони един паун и го изяде.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини