Пробив в терапията на болните от Паркинсон?

  • 07 ноември 2014 12:09

  • 1982
  • 1
Пробив в терапията на болните от Паркинсон?
©

Стволови клетки могат да бъдат използвани за лечение на последиците върху мозъка, предизвикани от болестта на Паркинсон, предаде Би Би Си.

За заболяването няма лекарства, но неговите симптоми благодарение на откритието могат да бъдат облекчени. Учени от университета в южния шведски град Лунд са провели опити върху лабораторни мишки. Специалистите са симулирали Паркинсон у гризачите, като премахнали жлезите, произвеждащи веществото допамин, отговорно за настроението и движението. Неврология заболяване предизвиква дефицит на допамин.

След това изследователите са използвали променени човешки стволови клетки, като ги променили в хормони, произвеждащи допамин. Човешкият биологичен материал е бил вкаран в организмите на мишките, чието състояние се е подобрило до нивото преди отстраняването на жлезите, синтезиращи допамин.

Учените смятат, че тяхното откритие може да стане пробив в терапията на болни от Паркинсон. Те се надяват до три години да бъдат готови с още резултатите от тяхна работа.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1982 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
лек

2014.11.10 | 23:00

1
има един 100%-тов лек и се нарича канабис.За да се излекувате просто трябва да разбиете ограниченията в съзнанието,и да разберете че марихуаната е билка,а не наркотик.Събудете се!

Добави коментар

Водещи новини