Лилия Райчева от СЕМ била агент на ДС

  • 06 ноември 2014 14:48

  • 3003
  • 3
Лилия Райчева от СЕМ била агент на ДС
© Булфото

Комисията по досиетата обяви, че един от членовете на Съвета за електронни медии Лилия Райчева Тодорова-Коларова е била секретен сътрудник на ДС.

Тя е работила под псевдонима Сандра. Коларова е проверявана от Комисията като член на СЕМ и като ръководител катедра в СУ "Св. Климент Охридски". Първоначално за нея не е била установена принадлежност към Държавна сигурност, тъй като Национална разузнавателна служба не е разполагала с документи, отнасящи се до посоченото лице Лилия Коларова. "След предаване на архива от НРС в Комисията през 2012 г. и систематизирането на документите в Централизирания архив бяха открити такива данни, отнасящи се за Лилия Райчева Тодорова-Коларова", се посочва в съобщението на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

От изнесените документи става ясно, че Райчева е била вербувана през 1981 г. и е работила под псевдонима Сандра. Неин ръководител е бил ст. лейтенант Георги Деничин. Доказателствата за принадлежността на Райчева към ДС структурите се съдържат в разходен документ, отчетен от служител, който я е ръководил. В личното й дело има оценки от Деничин, в които е описано използването на СС "Сандра“ в разработки, с помощта на които са придобити данни за местни и чужди граждани в САЩ. Лилия Райчева работи в СЕМ от 2001 г., а две години преди това е била ръководител на катедра в СУ "Св. Климент Охридски"

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3003 3

Коментари 3

Добави коментар
Българин

2014.11.09 | 12:39

3
В България е такова положението,който не е бил агент на службите просто не може да прогресира. Аналогично е положението ни.. Търпим и стискаме зъби...

2014.11.09 | 12:38

2
Ние сме единствената бивша соц.държава,която не прие закон за лустрацията !Навсякъде е пълно с агенти на ДС !За каква демокрация говорим тук-за ФАЛШИВА !Тези мръсници,винаги ще пречат да вървим напред !
БУТАЧА

2014.11.09 | 12:38

1
САМО ГЕОРГИ ЖЕКОВ

Добави коментар

Водещи новини