52% от журналистите се оплакват от политически натиск

  • 05 ноември 2014 13:56

  • 1514
  • 0
52% от журналистите се оплакват от политически натиск
©

Петдесет и два процента от българските журналисти се оплакват, че притежаващите властови позиции оказват натиск върху медиите.

Това сочат данните от изследването "Влияние върху медиите: собственици, политици и рекламодатели" на фондациите "Конрад Аденауер" и "Репортер".

Проучването е проведено в периода януари - септември тази година и обхваща анкети със 100 журналисти от 40 медии - национални, регионални, печатни и електронни, както и няколко информационни сайта, съобщиха пред журналисти авторите на изследването Крум Благов от фондация "Репортер" и Доц.Орлин Спасов от Софийския университет "Св.Климент Охридски".

Допълнително са били направени интервюта с 15 влиятелни собственици на медии, съобщава БТА.

Всеки трети анкетиран журналист вижда засилващ се политически натиск. Тенденцията е журналистите да се оплакват от нарастващото влияние на политиците, докато собствениците на медии се чувстват под натиск преди всичко от страна на рекламодателите, обяви Спасов.

Трийсет на сто от репортерите и редакторите са споделили, че в техните медии някои теми, хора или фирми се отразяват с определена тенденция.

Всеки четвърти журналисти потвърждава, че има спрени материали, а всеки трети изпитва натиск от страна на рекламодателите. Над половината от собствениците признават, че са спирали журналистически материали по своя преценка.

Всеки трети журналист смята, че собственикът се намесва в редакционната работа. Една трета от репортерите се оплакват от т.нар. вътрешни табута, т.е. има теми, за които не бива да се пише.

Двадесет и девет на сто от анкетираните журналисти признават, че искат да направят някои факти публични, но в медиите, за които работят, това не е възможно.

Около 40 на сто от журналистите признават, че са им били предлагали двуцифрени суми за публикуване на реклама под формата на информация. Главните редактори са получавали оферти от 5-6-цифрени суми за добро отношение към определени лица, а собственици на медии признават, че са получавали 7-цифрена сума за цялостна ориентация на медията.

Авторите на студията отправят девет препоръки за по-добри условия в медийния бранш. Сред тях са равноправният достъп на всички медии до информация да бъде добре регулиран; задължително означаване на платеното съдържание в печатните медии; премахването на наградите, връчвани от министерства, държавни и общински институции за отразяване на дейността им от ресорни репортери; въвеждане на изискване за изясняване на произхода на собствеността на печатните медии.

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов предложи да бъде създадена журналистическа камара и всички видни журналисти в България да членуват в нея.

Според него днес журналистите принадлежат на собствениците на медии, а би трябвало да принадлежат единствено на своята професионална организация, защото медиите са само "сцени", през които те преминават.

Ако види прояви на зависимост в поведението на един или друг журналист, гилдията би трябвало да може да го изключи от своите редове и да играе ролята на "медийна болница", посочи Лозанов.

Последвайте канала на

1514 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини