Обама може да остане с вързани ръце до края на мандата си

  • 04 ноември 2014 09:48

  • 998
  • 1
Обама може да остане с вързани ръце до края на мандата си
© gettyimages

Днешните избори за Конгрес на САЩ бяха предшествани от най-скъпата кампания за междинни избори в американската история и бяха белязани от дълбоки разделения сред избирателите по въпроса какво би трябвало да свърши правителството на президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият през оставащите две години от мандата си, пише в. "Ню Йорк таймс".

Републиканците са уверени, че ще спечелят поне шест места и така ще получат мнозинство в Сената, но социологическите проучвания показват, че надпреварата в някои щати ще е доста оспорвана и непредсказуема. Към това трябва да добавим и настроенията на избирателите, които проявяват рекордно слаб интерес към изборите. Бавното, но системно подобряване на икономиката не води до повишаване на оптимизма. Избирателите са по-склонни да обвиняват политиците, отколкото да им имат доверие. Хората изглежда са уморени от икономическите трудности и появилите се напоследък тревоги, главно свързани със заплахата от групировката "Ислямска държава" и възможното разпространение на Ебола, коментира "Ню Йорк таймс".

Обама е изправен пред перспективата да прекара последните две години от управлението си като президент "с вързани ръце", а неговата Демократическа партия да попадне в доста тежко положение от гледна точка на възможностите за приемане на законодателни актове, след като републиканците според социолозите са на път да получат мнозинство в Сената, а с това и контрол върху двете камари на Конгреса, отбелязва британският в. "Дейли телеграф". Макар че Обама не участва като кандидат в тези избори, републиканците поставиха все по-непопулярния президент в центъра на кампанията си за възстановяване на контрола си върху Сената и завоюване на Белия дом през 2016 г., изтъква изданието.

Последвайте канала на

БТА
998 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.06 | 17:18

1
Крайно време беше да вържат ръцете на тази маймуна. Бактън он маймунджилъците му. Целият свят обърна с краката нагоре. Но какво да се прави, маймунска му работа.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини