Джебчийки си докарват президентски заплати

  • 02 ноември 2014 07:10

  • 13963
  • 10
Джебчийки си докарват президентски заплати
© Булфото

По една президентска заплата месечно, а понякога и отгоре си докарват опитните джебчийки от град Левски, които ежедневно гастролират в столицата, пише в. Монитор.

Всеки ден рано сутрин млади циганки пълнят на гара Левски първите влакове за София. В столицата мургавите се пръсват по улиците и булевардите и само за няколко часа със сръчните си ръце успяват да си докарат годишната заплата на един среден пенсионер.

Всъщност ако не бъдат арестувани и не загубят половината си работен ден с белезници в районното управление на МВР, крадлите могат да си тръгнат от столицата и с една президентска или премиерска заплата. Вечер след приключване на „работния ден” джебчийките отново се качват на влака и до полунощ вече са си вкъщи.

Според запознати с джебчийски туризъм се занимавали главно крадлите от втора и трета категория. Баш майсторките в бранша обаче отдавна заработвали в чужбина.

Славата на Левски като царство на джебчийките е известна още от времето на соца. Още при наближаването на жп гарата кондукторите предупреждаваха пътниците във вагоните с викове: „Гара Левски, пазете парите и багажа!” Днес кондукторите вече не отправят подобни предупреждения. И с просто око се забелязва обаче, че при спиране на влака транспортните полицаи веднага се активизират. А след тръгването му обходите по коридорите на вагоните зачестяват.

Нещо нехарактерно при потегляне от другите гари по маршрута. Кондукторите и влаковите полицаи споделят, че крадлите избягват да извършват набези, докато пътуват във влака, защото няма къде да избягат и рискуват да бъдат арестувани, преди да са стигнали до „работното” си място в столицата.

„Едва ли някоя от тях би направила такава грешка да преджоби някой дядо за десетина лева в портфейла и да се изложи на риск да я свалят от влака, да я арестуват и да загуби деня си в полицията. Защото вечерта като се върне без пари, патроните й ще я смелят от бой.

За тях целта е София, където са големите пари”, обяснява транспортният полицай Ивайло. Той разказва и за някои куриозни случаи през годините.

Млада и неопитна джебчийка все пак се изкушила и отмъкнала дамската чанта на заспала в празно купе дама. Вместо да я отараши на място, крадлата помъкнала чантата със себе си към тоалетната във вагона. По пътя обаче била забелязана от пътник, който се усъмнил и незабавно повикал влаковия полицай. Щом разбрала, че е спипана, крадлата се барикадирала в тоалетната и отказала да излезе чак до София. За да не избяга на някоя гара, се наложило служителят на Транспортна полиция да прекара близо два часа пред вратата на нужника като гвардеец на пост пред мавзолея.

При друг случай спипана в купето по време на кражба циганка, без да се замисли, дръпнала ръчната спирачка, хукнала по коридора, отворила вратата на вагона и се метнала навън. В последвалата суматоха тя успяла да избяга.

Служители на Транспортна полиция разказват, че освен крадлите от Левски към София рано сутрин се отправят и „колежките” им от Горни и Долни Дъбник, Плевен и Павликени. Джебчийките от тези региони отдавна са признати за едни от най-добрите не само в България. Още в първите години на демокрацията най-добрите от крадлите тайно бяха изкарани от страната и пуснати да заработват в Западна Европа с фалшиви документи за самоличност. Заради мургавия им тен в документите те най-често бяха представяни за испанки.

След влизането на България в Европейския съюз крадливите циганки съвсем легално започнаха да пристигат на тълпи в Европа и днес вече са наводнили столиците и големите градове на европейските държави. Според запознати с техния престъпен бранш една добре обучена крадла може да изкара на „патрона” си до половин милион евро на година.

Вероятно това е и причината къщите на джебчийските барони в циганското гето на Левски да изглеждат като пренесени направо от Бевърли Хилс и да съперничат по пищност и разкош на палатите на холивудските звезди.

Последвайте канала на

13963 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Venci4

2015.01.20 | 20:12

10
Интеграция- ЧРЕЗ КАСТРАЦИЯ!!!

2014.11.20 | 04:09

9
A zashto ne sa v zatvora?Koj e vinoven,che ne sa gi hvanali i osadili?

2014.11.20 | 04:09

8
Хващат ги,но с кокошкарски истории не се занимават.
Lyubo Analov

2014.11.20 | 04:09

7
Това са наши хора от ЮРУШ.
HA-HO-HE

2014.11.20 | 04:09

6
Не подкрепям предателя Фолен,но циганския проблем си съществува викайте му расизъм,викайте му както искате.В моя квартал живеят виатнамци около 300 от 30 години.За престъпление не съм чул.Не ние сме расисти, ц.ига.ните са гадно племе просто !!!!!!
Edin

2014.11.20 | 04:09

5
Дай малко виетнамци насам.Имаме проблеми с бездомните песове отново в квартала.Миналата година опуках 10-на,но за малко да ме хванат и сега не смея >.
BOIKYYGLY HANUMATA NA DOGANG GALTA TURSKA SPERMA

2014.11.20 | 04:09

4
djebziikite se nauzixa ot kurvata boiko

2014.11.20 | 04:08

3
xaxa siganski kurvi magistralki ,kato ibrika boikyygly

2014.11.20 | 04:08

2
Стерилизация.

2014.11.20 | 04:08

1
Помня ги от деветдесетте години. Безнаказано си крадяха, ставаше пред очите ми, не можех да се меся - заплашваха ме, само в района на магазина можех да ги гоня. Предлагали са ми и пари и са ме заплашвали.. Така и не поддадох, но и нищо не ми направиха.. Виждам ги до днес, едни и същи, само ролите им се менят с възрастта. Бяха си под протекция на мутри и ченгета и сега е така. Не е трудно да се пресече това нещо - не са безброй. Гнусни хора има във властта и полицията, които просто печелят от това... Хора без съвест в една държава в която държавността я няма

Добави коментар

Водещи новини