По двама на ден се жалват от лекар

  • 30 октомври 2014 06:43

  • 1854
  • 2
По двама на ден се жалват от лекар
©

По двама души средно на ден се оплакват от лекуващия си лекар. Данните са на Изпълнителна агенция “Медицински одит” към МЗ, пише "Монитор". Те показват, че общо около 600 души се жалват от рушвет и грубо лекарско отношение в болниците.

От 539 оплаквания през 2012 година броят им през 2013 година се е увеличил на 596, а само до септември тази година той е достигнал 350, като очакванията са отново да чукне 600. Всеки десети болен българин е подал жалба за нерегламентирано плащане през 2012 година, а от началото на годината се отчита почти двоен ръст на тези оплаквания. Според здравните инспектори мнозина не смеят да сигнализират за поисканите им пари, тъй като животът им или този на техните близки е в ръцете на лекарите.

Жалбите за морално-етични проблеми - като например грубо отношение в рамките на оказването на медицинска помощ, са 6% от общия брой оплаквания, адресирани до здравното министерство през миналата година.

Оказва се, че и при тях има почти двоен ръст от началото на годината до края на септември и те вече надхвърлят 11%. Все по-често отношението към болния е като към натрапник. Самите лекари не крият, че заради лошия модел на финансиране всеки втори пациент им е в тежест. Добра­та новина е, че намаляват оплакванията за неудовлетвореност от качеството на самото медицинско обслужване. През първите 9 месеца на тази година те са били едва 48% от всички жалби, докато миналата година са надхвърляли 62%. Въпреки това делата за лекарски грешки продължават да затрудняват правосъдието – разследването се точи с години или едва върви в съда, признават магистрати. Трудността за Темида идва от факта, че медиците често отказват да правят експертизи по делата на свои колеги, особено ако са известни обществени личности, а после в съдебната зала прокурорите и съдиите се оплитат в тънкостите на медицината и в действията на лекарите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1854 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.16 | 20:06

2
Добро утро! Българските лекари са мафиоти и корумпирани боклуци и това не е от вчера.

2014.10.30 | 12:48

1
Не може да се говори за всички лекари, но пари вземат специалистите ,хирурзите, и то в големите болници където хората се обръщат за хабилитирана помощ и очакват наистина такава ,а в обрат на това им се поставя условие ще те лекувам но ми струва толкова и толкова,безскрупулни са има немощни хора с невъзможности да платят това лекаря не го интересува безскрупулни са,а Вие само ги глобявате, трябва уволнение от здравното заведение, и най-малко една година лишаване от практика да видим дали след това ще има много такива случаи!

Добави коментар

Водещи новини