НАП във Варна провали сделка за 574 хил. лв.

  • 04 октомври 2011 11:53

  • 1106
  • 0
НАП във Варна провали сделка  за 574 хил. лв.
© Интернет

Търговец на билки се опита да попречи на варненските данъчни да съберат невнесени данъци в общ размер на 211 хиляди лева.

Още по време на започване на ревизионното производство, търговецът е побързал да се раздели с четири имота на стойност 574 хиляди лева, като ги е прехвърлил на свой близки.

След връчването на ревизионния акт и последващ отказ на търговеца да изпълни доброволно задълженията си към бюджета, публичните изпълнители при НАП Варна са поискали от съда да развали сделките. Съдът е обявил сделките за недействителни на всички инстанции и предстои в следващия месец данъчните да обявят имотите на търг, за да внесат дължимите данъци в републиканския бюджет.

При връчването на ревизионен акт, друг търговец от обхвата на териториалната дирекция е намалил актива на фирмата си, като прехвърля имуществото на дъщеря си с цел да възпрепятства събирането на данъчни задължения в размер на 183 хиляди лева. Тази сделка също е обявена от съда за недействителна и имуществото ще бъде предложено на публична продан.

14 са заведените искове от варненските данъчни в съдилищата за обявяване на недействителност на сделки от фирми, чрез които те са се опитали да попречат на събирането на дълговете им към хазната.

От НАП Варна съобщават още, че според разпоредбите на Данъчно - осигурителния процесуален кодекс Националната агенция за приходите има право да поиска от съда да обяви за недействителни определени сделки, сключени с цел държавата да не може да събере своите вземания. НАП може да поиска разваляне на сделки, дори те да са сключени преди приключването на ревизията, стига имуществото да е продадено или прехвърлено, след като е връчена заповедта за възлагане на ревизия, с която по-късно са установени задълженията.

Публичните изпълнители от териториалната дирекция предприемат всички предвидени в закона действия, включително и обявяването на сделки, извършени от некоректни клиенти на НАП за недействителни, за да повишат събираемостта на дължимите данъци и защитят интересите на държавата.

Последвайте канала на

1106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини