Руски художник отряза ухото си в знак на протест срещу съдебната система (снимки 18+)

  • 21 октомври 2014 07:05

  • 4661
  • 3
Руски художник отряза ухото си в знак на протест срещу съдебната система (снимки 18+)
©

Известният с леко смразяващите си и достатъчно кървави атракции руски художник Пьотър Павленски публично отряза част от ухото си, информира Руская служба новостей. Артистът, изучавал монументална живопис в Санкт Петербург, символично избра за място на поредната си акция покрива на института по психиатрия „Сербски” в Москва.

Пред погледите на втрещените минувачи голият Павленски взел голям кухненски нож и отрязал меката част на слуховия си орган, съобщават агенциите. Дошлите на място полицаи веднага свалили от покрива окървавения художник. По данни на Lifenews артистът е бил доставен в Боткинската болница с две диагнози: ампутация на част на дясното ухо и психическо разстройство. На страницата си във Фейсбук той обясни, че мазохистичната му постъпка е знак на протест срещу „използването на психиатрията с политически цели”.

Това далеч не е първата кървава демонстрация на Павленски, но според пресата е с най-тежки последствия за автора є. През ноември м.г. той закова тестисите си за паветата на Червения площад. Тогава артистът не благоволи да сподели никаква информация относно теоретичната концепция на поредното си артсамонараняване.

Съвсем по законите на жанра художникът не бе разчитал на охранителните камери и на мобилните телефони на минувачите и акцията е била заснета специално и бързо се появи в интернет. На записа се виждат стреснатите от гледката полицаи, пристигнали на „местопроизшествието”. Акцията на Павленски продължи цял час и половина. В крайна сметка той беше доставен с линейка в близката клиника, където му бе оказана първа помощ, а след това – откаран да сподели мислите си относно случилото се в близкото полицейско управление.

Артистът придоби известност с още две свои акции – „Туша” („Леш”) през май т. г., при която отново гол легна пред местния парламент в Санкт Петербург, омотан с бодлива тел. Тогава този акт трябваше да символизира „съществуването на човека в репресивна законодателна система, където каквото и да било движение, предизвиква жестока реакция на закона, който се впива в тялото на индивида”.

Втората известна акция бе през юли 2012 г.. Тогава Павленски, копирайки Христос (Матей 21:12-13), си заши устата в защита на момичетата от вокално-инструментална група Pussy Riot.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4661 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Истината

2015.11.10 | 14:08

3
Това не е ли нашия откачалник Едвин Сугарев - Кукуто!?
Националист

2015.11.10 | 14:08

2
Не бе ,това е Хахото на младини !! Все още не лапал рязания биберон, но си има психични отклонения !!!

2015.11.10 | 14:08

1
Режи, режи, синеее, докато си млааад, че като остареееш, ше ставаш дза т****

Добави коментар

Водещи новини