Двоен женски удар по японския премиер

  • 20 октомври 2014 08:55

  • 1160
  • 0
Двоен женски удар по японския премиер
© gettyimages

Японската министърка на правосъдието Мидори Мацушима подаде оставка броени часове след като подобно нещо направи колежката й отговаряща за промишлеността Юко Обучи, предадоха световните агенции.

От идването си на власт в края на 2012 г. това е най-тежкият двоен удар за премиера Шиндзо Абе. Двете министърки, подали днес оставка, бяха номинирани в началото на септември на постовете си, заедно с три други жени. Това стана при първите промени в японския кабинет за близо две години на управление. Мацушима се оттегля от поста си заради подозрения за нарушаване на изборния кодекс. Тя раздавала малки ветрила с портрета и името си на избирателите в окръга си, което било сметнато за нарушение.

Обучи пък подаде оставка заради подозрения за нередности при използване на обществените средства. Смята се, че тя е похарчила в периода 2007 г. и 2012 г. над 10 милиона йени (близо 74 000 евро) без това да има нещо общо с политическите й дейности, по-специално за закупуване на козметика от големи вериги магазини. Някои от привържениците на Обучи пък по това време да получили безплатни билети за театър на обща стойност 26 милиона йени.

Шиндзо Абе разчиташе много на тази млада майка на две деца, първата жена начело на ключовото министерство на промишлеността в Япония. Като я назначи, Абе реши да покаже, че поверява на жените повече отговорности. Освен това той смяташе, че 40-годишната Обучи ще намери начин да убеди хората, живеещи в районите на ядрените централи, че реакторите трябва да бъдат рестартирани.

Последвайте канала на

БТА
1160 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини