При разкопки в Ахтопол откриха порта като тези в Преслав, Плиска и Дръстър

  • 17 октомври 2014 16:21

  • 3814
  • 3
При разкопки в Ахтопол откриха порта като тези в Преслав, Плиска и Дръстър
© Булфото

При разкопки в средновековната крепост Агатополис в Ахтопол,археолози откриха порта като тези в Преслав, Плиска и Дръстър.  Това съобщиха от общината, предаде БТА.

Археологическите проучвания се правят в двора на т. нар. бивше гръцко училище в града. На площ от 330 кв. м  проучвателите са открили участък от крепостната стена с дължина 32 метра, две външни и две вътрешни кули и прохода на една от портите на античния град.

Според ръководителя на археологическото проучване д-р АндрейАладжов от Националния археологически институт с музей към БАН, най-близките аналогии на портата на Ахтопол се откриват в ранносредновековните български градове Плиска, Преслав и Дръстър.

По думите му това е свидетелство за голямото значение на Ахтопол за владетелите на Първото българско царство. При разкопките са открити още керамика и монети. Находките  ще постъпят във фонда на Историческия музей в Царево.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3814 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.11.17 | 21:44

3
Не сме богати НЕ заради турците,а заради некадърните си политици!

2014.11.17 | 21:44

2
Ако не са били турците сега щяхме да сме най умната и най богата държава в света. Европейците трябва да ни цилуват краката че сме спряли тази паплач тук и сме обрали целия и негативизим. Затова Турция никога в ЕС. Ако си турчин си утивай в Турция. Не трябва да има двойно гражданство.
gose

2014.11.17 | 21:43

1
турците са спряни при Виена умнико

Добави коментар

Водещи новини