И богинята Персефона изскочи от гробницата в Амфиполис

  • 17 октомври 2014 16:12

  • 5358
  • 1
И богинята Персефона изскочи от гробницата в Амфиполис
©

Отвличането на богинята Персефона е изрисувано на мозайка на пода на гробницата в Амфиполис, която гръцки археолози продължават да проучват, пише "Новинар".

Богатият археологически обект от времето на Александър Велики разкрива все повече тайни. Новооткритата мозайка е изработена от камъчета в бяло, черно, сиво, синьо, червено и жълто и показва Персефона в бяла туника и с вдигната ръка. Според представители на Министерството на културата на Гърция изображението ясно показва отвличането на дъщерята на Деметра - богинята на плодородието и земеделието, от владетеля на подземното царство Хадес.

Вече е ясен целият сюжет на мозайката. Водачът на човешките души Хермес е отпред със своите крилати сандали и зад него има колесница с два бели коня, управлявана от брадат мъж с лавров венец и червена роба. Първоначално се смяташе, че този мъж е погребаният в гробницата, но според специалистите става все по-ясно, че това всъщност е Хадес, господарят на подземния свят.

Изображението от Амфиполис свързва обекта с друга известна гробница в района – тази във Вергина, където е погребан самият Филип II, бащата на Александър. В царския некропол има стенопис с почти същата сцена.

Според една от популярните версии за Амфиполис това е гробницата на царица от времето на Александър. Само две владетелки са достатъчно значими през този период, за да бъдат погребани толкова пищно.

Това са майката на македонския цар - Олимпиада, и неговата съпруга Роксана. Олимпиада е епирска принцеса и четвърта съпруга на Филип Македонски. Според легенда, разказана от Плутарх, баща на Александър обаче не е Филип, а самият бог Зевс, който се преобразил на змия и спал с Олимпиада. Филип видял това през ключалката и така ослепял с едното око.

Ако се окаже, че в гробницата наистина е погребана майката на Александър, то кариатидите – характерните за този период женски статуи, би трябвало да са на жриците на Дионис, които били близки с Олимпиада.

За съжаление в средата на красивата гробница има дупка с кръгла форма и диаметър от 80 сантиметра. Няколко парчета от мозайката бяха открити при разкопките и след време може да бъдат добавени към нея.

Самата гробница се намира в могила с диаметър от 497 метра, като известният гръцки архитект Михаил Лефанцис смята, че на върха на изкуствения хълм някога е стоял прочутият лъв от Амфиполис - статуя, открита през 1912 г. в коритото на река Струма край римския път Виа Егнация.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5358 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.02 | 14:23

1
Недейти че македонците ша умрът от мъка ..

Добави коментар

Водещи новини