МВР обяви дарителите си

  • 03 октомври 2011 20:03

  • 1960
  • 0
МВР обяви дарителите си
©

МВР публикува списък с дарителите на всичките си служби.

65 страници ситен шрифт обединяват всички желаещи да подпомогнат работата на органите на реда за последните 6 месеца, предаде бТВ'. От списъка става ясно, че бензинът, колите и компютрите за МВР в голямата си част са дарения. От дарения полицията получава над 9 млн. лв. на година.

Сред най-крупните дарители са общини и държавни структури, тъй че забраната за договори с физически лица и частни фирми няма да се отрази сериозно на приходите.

Анализът не може да бъде подробен с едно четене, тъй като в голямата си част фирмите звучат непознато и за да се разбере кой стои зад тях всъщност, ще отнеме време. Но има някои дарители, които са публично известни, и желанието им да подпомогнат МВР е смущаващо.

Например футболен клуб „Берое” от Стара Загора, който има над 700 хиляди лева задължения, а е дарил на полицията близо 10 000 лева.

„Брикел” на Христо Ковачки, разследван за укриване на данъци в големи размери, също е дарила на полицията в Гълъбово с гориво.

Прави впечатление и фирма „Инса Оил”, сочена от директора на Митниците нееднократно за свързана с контрабанда на горива.

Едно от основните изисквания за дарителите е да не бъдат съдени, когато става дума за физически лица.

Оказа се обаче, че могат да бъдат разследвани, и то многократно – например един от дарителите на РПУ Бяла Слатина е бившият кмет на Галиче Ценко Чоков.

Чоков, който е регистриран като земеделски производител, дарил през януари т.г. 600 лв. за бензин на полицията в Бяла Слатина.


Срещу Ценко Чоков е имало поне пет дела, опит за убийство, отвличане, побои със средни телесни повреди. Днес Чоков не отговори за мотивите си. преди девет години той имаше своя философия за това, че полицията бездейства и той трябва да се намеси със саморазправа.

След като завърза двама крадци в центъра на селото и ги наби за назидание, Чоков бе съден.

„Защо трябва да се чувствам като престъпник, след като правя нещо, което някой трябва да направи. Хванати са крадците, върнати са нещата. Били са бити, не мога да кажа кой ги е бил. Били са вързани, кой ги е вързал? Пистолет не ми дават, казват: „тоя си бил, оня си бил”. Но защо съм го бил? Защото някой не си е свършил работата. Ако те си бяха свършили работата от народната милиция, аз няма да се занимавам с тях, няма да имам работа с тях”, коментира през 2002 година за бТВ Ценко Чоков.

„Със заповед на министъра на вътрешните работи даренията за физически и юридически лица не съществуват като възможност за получаване към МВР”, каза за бТВ Новините Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”,, зам.-министър на вътрешните работи. По думите му заповедта функционира и след изтичането на договорите към момента на заповедта, всички дарения от физически и юридически лица към ведомството са прекратени.

За да има контрол на процеса са разпоредени проверки, които се извършват от дирекция „Инспекторат” и дирекция „Вътрешен одит” в две посоки – дали се спазват вътрешните правилата и по какъв начин са получавани даренията и каква отчетност се води за тях.

Попитан дали е редно фирма, разследвана за контрабанда на горива, да бъде дарител на МВР, Георгиев посочи, че най-важното е това, което е направило ръководството на МВР след заповедта на министъра. А именно: „20 години са получавани дарения и те са ползвани от структурите на МВР. Никой нямаше волята да направи прозрачен този процес”, каза Георгиев

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1960 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини