Десет от най-древните градове в света

  • 13 октомври 2014 21:32

  • 4046
  • 0
Десет от най-древните градове в света
©

Градовете с хилядолетна история могат да ви предложат много повече от просто една красива архитектура и уникални артефакти. Те носят белезите на предходните епохи и цивилизации.

Показват развитието на човечеството, както с положителните, така и с отрицателните му страни. Тези градове са пълни с невероятни истории и легенди, които са най-голямата примамка за опитни изследователи.

Вижте десет от най-древните градове в света:

Дамаск, Сирия

Столицата на Сирия – Дамаск, е най-големият град на страната с население от над 4.5 милиона души. Историята на града датира от 10 000-8 000 пр.н.е., въпреки че точното време все още се обсъжда. Въпреки това Дамаск е признат за един от най-старите непрекъснато обитавани градове в света.

Разположен между Африка и Азия, той има изгодно географско местоположение на кръстопътя на Ориента и Запада. От незапомнени времена Дамаск е значителен културен, търговски и административен център. Той е дестинация за местни и чуждестранни търговци и занаятчии.

Градът е белязан от няколко цивилизации, които са го създали: елинистическата, римската, византийската и ислямската. Старият град изумява със старинна архитектура, тесни алеи, зелени дворове и бели къщи. Вековната архитектура контрастира с потока туристи, които идват от всички краища на света, за да видят това спиращо дъха място.

Варанаси, Индия

Индия е известна като родно място на древните цивилизации, религии и духовност, както и люлка на най-старите градове по света. Свещеният град на страната – Варанаси, е разположен на брега на река Ганг и е смятан за един от най-старите градове в света. Индусите вярват, че той е създаден от Бог Шива и историята му датира от 12 век преди новата ера. За Варанаси, известен също и като Бенарес, Марк Твен казва: "Бенарес е по-стар от историята, по-стар от традицията, по-стар дори от легендата и изглежда два пъти по-стар, колкото всички тях, взети заедно." Варанаси е изключителен културен и религиозен център с много прочути поети, писатели и музиканти. Той е център на изкуствата и занаятите. Освен това градът има голям промишлен потенциал. В него се произвеждат коприна, килими, играчки, предмети от стъкло и слонова кост, парфюми и различни аксесоари и бижута.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4046 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини