ИД се похвали, че поробила и продала жени и момичета язиди

  • 13 октомври 2014 20:41

  • 7252
  • 4
ИД се похвали, че поробила и продала жени и момичета язиди
© Getty Images/Guliver

"Ислямска държава" е отвлякла жени и деца от малцинствената етническа група на язидите, се посочва в публикация в списанието на екстремистката група, предаде ДПА.

След залавянето, жените и децата бяха разпределени, съгласно шериата, между бойците на "Ислямска държава", които участваха в операциите в (иракската област) Синджар, а една пета от робите бяха изпратени на ръководството на "Ислямска държава", се посочва в статията на англоезичното онлайн списание "Дабик", цитирана от Ройтерс.

Статията предлага религиозна обосновка за поробването на победените "идолопоклонници". Древният обичай да се взимат хора за роби е излязъл от употреба заради отклонение от истинския ислям, но се е възродил, когато бойците нахлуват в села на язиди в Синджар, пише в пропагандното списание, цитирано от БТА.

Статията потвърждава практиките, документирани от правозащитната организация "Хюман райтс уоч", която съобщи, че жени и момичета язиди биват насилствено омъжвани за бойци на "Ислямска държава" или прекарвани с автобуси от Ирак в Сирия, където биват обявени за продаван.

Според интервюта на "Хюман райтс уоч", направени с десетки разселени язиди от Иракски Кюрдистан, "Ислямска държава" държи в плен най-малко 366 души, но този брой може да се окаже три пъти по-голям, отбеляза Франс прес.

Петнайсетгодишно момиче, успяло да избяга от джихадистите на 7 септември, каза, че е било купено от палестински джихадист за 1000 долара. Джихадистът го е завел в апартамента си в сирийския град Ракка и го е изнасилил, сподели момичето пред "Хюман райтс уоч".

Последвайте канала на

7252 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Трифон Тонев

2015.12.12 | 19:25

4
Че то Садам е просто хуманист
Емил Стефанов

2015.12.12 | 19:25

3
Заради малко нефт свалиха Садам Хюсеин и сега в близкият изток настана истински Содом и Гомор.

2015.12.12 | 19:24

2
Апокалипсис!Не мога да намеря думи с които да коментирам този ужас.
FM

2015.05.07 | 12:12

1
Ид е поробила и продавала жени. - Голяма работа направила. -Мюсюлманството и Католицизма нямат нищо общо с Бог, или Месията. Тези две религий са създадени от секти, много след Православието.

Добави коментар

Водещи новини