120-годишнината на читалищното дело честват в Банско

  • 13 октомври 2014 17:44

  • 1045
  • 0
120-годишнината на читалищното дело честват в Банско
©

В Банско през тази седмица се отбелязва 120-годишнината на читалищната дейност в града, съобщиха от общинската управа.

Честванията са започнали с представянето на албума "120 години непресъхващ извор" с автор Йорданка Калистрина. В него се проследява историята на читалището "Никола Вапцаров-1894", развитието и съхранението на самодейността през годините, създаването на читалищната библиотека, на театрални трупи, музикални и танцови школи.

Жителите и гостите на града могат да видят и изложба с творби на местните художници Сашка Рупчина, Марияна Стефанова и отец Костадин Калайджиев. Мария Кушлева представя в експозицията ръчно изработени кукли в мъжки и женски носии, както и бродирани кълба - изкуство, наречено "темари", а Константин Икономов - ръчно изработени часовници, пише БТА.

В рамките на програмата за честването на годишнината са представени и две нови книги - стихосбирката на поетесата Елеонора Барякова "Вълшебство" и поетичният сборник "Требник" на Константин Икономов. Авторът на "Требник" е показал в изложба в Дома на изкуствата и друг свой талант - ръчно изработени свещници, които е сътворил изцяло от естествени материали.

Константин Икономов е бил отличен с почетен знак на община Банско, връчен му от заместник-кмета Сашка Въчкова. Отличието му е присъдено за приноса му за развитието на изкуството и културата в Банско и по повод на неговия 75-годишен юбилей.

Последвайте канала на

1045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини