НАТО ни готви наказателна процедура

  • 13 октомври 2014 07:33

  • 6342
  • 24
НАТО ни готви наказателна процедура
©

България може да се сдобие с наказателна процедура от НАТО, ако следващото правителство реши да не спазва одобрената от служебния кабинет "Визия 2020" и последвалия план за модернизация до 2020 г. Това е станало ясно по време на разговорите на военния министър Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал с помощник-генералния секретар на алианса Хайнрих Браус, научи "Сега". Преди два дни той взе участие в провелия се в София индустриален форум, на който беше обсъдена модернизацията на армията.

По неофициална информация по време на разговорите Браус е посочил, че НАТО внимателно ще наблюдава дали следващото правителство ще следва приетия от служебния кабинет план за модернизация до 2020 г. Той обяснил, че ако следващите управляващи се откажат от него, Брюксел ще наложи т. нар. програма за неподкрепа на България. Това е един вид наказателна процедура, тъй като НАТО няма други лостове, за да санкционира членовете си, които не изпълняват своите ангажименти. Т.нар. програма за неподкрепа ще ограничи достъпа на България до инвестиционните програми на НАТО. Ако България иска да купи нови 3D радари, както е записано в плана, няма да може да използва възможностите на програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Същото ще се отнася за всяка една друга програма, която ще се нуждае от инвестиране от алианса.

Брюксел вече даде зелена светлина на "План 2020". По време на форума Хайнрих Браус похвали документа и го определи като амбициозен. "В Брюксел сме готови да помогнем за реализиране на този план. Разгледахме внимателно "Визия 2020" - тя може да допринесе за трансформирането на Въоръжените сили на България в рамките на НАТО и ЕС. Всички съюзници трябва да се адаптират. Без това има реален риск да бъдем надхитрени от нашите противници. Заедно с промишлеността може да използваме всички механизми като "Интелигентна отбрана" и други подходи, за да подобрим нашите способности", заяви Браус.

Заплахите на НАТО са очаквани, защото от няколко години за България се говори като изключение. Последният преглед на структурата и възможностите на армията са показали, че тя реално не може да участва във военни действия. Брюксел вече няколко пъти отправя предупреждения към София в рамките на дипломатичния тон. По време на посещението си през пролетта бившият генерален секретар на алианса Андерс Фог РасмусенАндерс Фог Расмусен Андер Фог Расмусен - датски политик, генерален секретар на НАТО. Роден на 26 януари 1953 г. във призова София да прекрати зависимостта си от Русия по отношение на армията и да започне модернизация. Въпреки че тогава ангажимент беше поет и от президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, и от тогавашния премиер Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, така и не беше направено нищо. Едва с идването на служебния военен министър Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал започна да се работи по програмата за модернизация.

След последните изяви на лидера на ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г шансовете да се избегне наказателната процедура не са големи. Преди два дни той показа, че няма да следва "План 2020", ако стане премиер. Планът предвижда да бъдат купени 8-10 западни изтребителя и да се "пенсионират" старите руски самолети. Това предизвика задочен спор между София и Москва. "Аз дори не знам за какво спорят. Ако спорят за това, че трябва да купим един цял самолет втора употреба, съм против. Да купим някоя бракма от Гърция и да се хвалим с един "Фантом" е обидно за нашата държава. Освен това, ако искат споделена отговорност в рамките на НАТО, така както са подпомогнали много държави, да ни подарят една ескадрила. Във време, в което ние не можем да платим на здравната каса и Порожанов казва всеки ден, че до края на годината не може да плаща вече, че няма пари в държавата, ние да отиваме да купуваме втора ръка "Фантом" ми се вижда най-малко удачното да се говори в този период такова нещо, и най-малкото от служебен министър. Аз уважавам много Шаламанов, в прекрасни отношения сме, но те все пак трябва да знаят, че са служебни министри. Даже според мен не би трябвало и министри да се казват - назначени чиновници от президента", заяви Борисов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6342 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
РОБЕРТ

2014.10.13 | 15:44

14
Защо ли не намирам никаква разлика между НАТО и Варшавският договор?Ами много просто защото такава няма,само дето господарят е друг методите са същите.
xxxas

2015.05.07 | 22:47

24
Има разлика. Все пак докато бяхме във Варшавския договор, СССР ни предоставяше доста оръжия, включително ракети, за без пари или на смешни цени. НАТО нищо не дава.
(НМ) Народна Милиция

2015.04.25 | 14:49

23
"Модернизация" разбирай закупуване на оръжия от САЩ.Няма такава ГАД като САЩ,няма.

2015.04.25 | 14:49

22
За какво ни е армия, която реално не може да участва във военни действия? Закрийте я и пренасочете парите към образование и здравеопазване. Или разчитаме когато ни нападнат да извадим армията и противникът да умре от смях?!

2015.04.25 | 14:48

21
"Без това има реален риск да бъдем надхитрени от нашите противници" А КОИ СА ТЕЗИ НАШИ ПРОТИВНИЦИ ОВЕН НАТО И САЩ ЗА ДРУГИ НЕ СЕ СЕЩАМ, пълна идиотия нема да ни бъде така много продажни души слаба държава
ЗЗ

2015.04.25 | 14:48

20
Сега Плевнелиев да излезе, и както зададе въпрос на руснаците, когато искаха да ни съдят за Белене - "Така ли действат приятелите?", да зададе сега този въпрос и към НАТО.

2014.10.17 | 21:49

18
Da brato....i da kaje....NATO e agresivna organizaciq.....de..bi i bokluka e Plevnqta

2014.10.17 | 21:49

19
Da im e.a maikata na NATO !!! Zaradi tqh novite komunisti unistojiha armiqta ni !!!! Pri rusnacite bqhme po-zastiteni i Turciq se saobrazqwa6e s tova !!!! I vapreki vsi4ko VELIK E NA6IQ VOINIK !!!!!!!!

2014.10.17 | 21:48

17
NATO da si plati 10- godishen NAEM za Bazite Bulgaria !!!!!!!!!
AJ4A

2014.10.13 | 23:02

16
Народът хляб нямал ...... ама гласува за собствените си палачи!!!! Идеално би било НАТО да стартира процедурата неподкрепа на България, че тогава НАТО-вските войски НЯМА ДА ПАЗЯТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ В БЪЛГАРСКАТА ВЛАСТ!!!!
..

2014.10.13 | 17:51

15
Модернизация разбирайте от 10 хиляди на 2 хиляди хаха
анонимен

2014.10.13 | 15:43

13
явно господина пак е набутал България там където не трябва. за каква модернизация на армията говори, та ние нямаме армия такива продажници като него се постараха да я ликвидират плацдарм на НАТО България няма да стане тежко му на този, който се осмели да я прави

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини