Министър Ненков: Съдят ме

  • 10 октомври 2014 08:25

  • 4452
  • 1
Министър Ненков: Съдят ме
©

Служебният здравен министър Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност  е на път да завърши управленската си кариера в съда заради ваксините за бебета. Става дума за опит за преодоляване на дупката в имунизационния календар на бебетата с шествалентна ваксина. Причината е, че той спря обществената поръчка за шесткомпонентната ваксина, докато засегната фирма доставчик обжалва в Комисията за защита на конкуренцията, и не изчака антимонополният регулатор и Върховният административен съд да се произнесат, а обяви процедура за пряко договаряне на ваксини заради екстремната ситуация.

Фирмата за доставки на ваксини не прави нищо незаконно. Аз и моят екип сме изправени пред ситуация да изчакваме да се произнесе законът. Въпросният доставчик печели търгът за доставка шествалентните ваксини, но той не може да изпълни задължението си и нарушава закона, поради което договорът е спрян. В последната възможна минута той обжалва моето решение в съда. Колегите ми ме посъветваха да изтегля заем, за да платя глобата от 15 000, ако бъда персонално осъден. В този случай аз съм принуден да мина на пряко договаряне с доставчиците на ваксини. Това каза министърът на здравеопазването д-р  Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност  в сутрешния блок на БТВ.

В момента в почти цялата страна липсват петвалентни и шествалентни ваксини, а бебетата се имунизират с четиривалентна ваксина плюс допълнително хепатит В. Според д-р Ненков той вероятно ще успее да се договори с други доставчици да намерят ваксина през следващите седмици. Според юристите на здравното министерство засегната фирма може да претендира за нанесени щети от решението му, като максималната глоба ще бъде 15 хил. лв. за Ненков в лично качество.

За мен е важно да се осигурят ваксините, увери д-р Ненков. Надявам се до края на другата седмица този проблем да бъде решен.

Той разкри фрапиращи нарушения, които са били засечени при финансирането на клиничните пътеки. НЗОК плаща всичко, за което е получила документи и съблюдава само за правилното попълване на документите. Но ако постъпи искане за финансиране на поставени 12 стенда на пациент, това е престъпно и е явно нарушение, даде пример Ненков. Според него НЗОК финансира дори явните нарушения и това е порочността в системата. Той даде пример и с финансирането на лекарства за онкоболни, че едно и също лекарство се заплаща по различни цени от касата, но това не е нарушение на закона.

Здравният министър призна, че има много болници, които са в тежко финансово състояние. Ние не можем да се сравняваме с Германия по никакъв критерий. Медицинското качество, което предлагат нашите лекари са близки до германското. За парите, които плащат пациентите получават много добро здравеопазване.

Бабини деветини са изказванията, че линейките няма да могат да возят пациенти, тежащи над 80 кг. Аз ако тежа 160 кг, ще трябва да ме нарежат на три парчета ли?, попита иронично министърът.

Попитан за това дали страната ни е неподготвена да посрещне болни от Ебола, здравният министър отговори така: "Това означава, че трябва да затворя с катинари всички инфекциозни болници в страната. Не сме подготвени като други европейски държави, но имаме готовност, категоричен беше здравният министър. Всеки един момент ВМА ще се снабди с подобна носилка", съобщи Ненков.

Ненков не съжалява, че е поел постът на здравен министър, но не би приел да остане на този пост. Цената която плащам си е за моя сметка и за сметка на семейството ми, завърши служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност .

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4452 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вив

2015.03.14 | 16:07

1
Моето семейство и още много българи,които сме зад вас ще съберем пари и ще ви платим глобата на съда ,ако такава ви бъде наложена.Разбираме за какво става въпрос и колко е важно да е в наличност ваксината защото сме пряко засегнати!

Добави коментар

Водещи новини