МЗ ще договаря пряко шествалентна ваксина за бебета с търговци на едро

  • 09 октомври 2014 16:30

  • 2092
  • 1
МЗ ще договаря пряко шествалентна ваксина за бебета с търговци на едро
©

Министерството на здравеопазването /МЗ/ ще премине към пряко договаряне на шествалентна ваксина за бебета с търговци на едро. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в служебното правителство Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност . На прякото договаряне ще бъдат поканени всички, които могат да доставят ваксината.

Министър Ненков обясни, че в извънредни случаи като дадения момент, в който няма ваксина, може да се пристъпи към директно  договаряне, и се позова на такава възможност на основание чл. 90, т. 4 от Закона за обществените поръчки. МЗ прекрати  процедурата за доставка на ваксините, тъй като се оказа, че единствената фирма, спечелила конкурса, може да осигури ваксина  във форма, която не е указана в Позитивния лекарствен списък.

При това положение МЗ не можеше да купи ваксината, обясни той. Не мога да позволя някой да поставя МЗ на колене или мен лично и затова преминаваме към директно договаряне, каза още министър Ненков.

Има възможност да бъдат осигурени отново чрез пряко договаряне 40 хиляди дози шествалентни ваксини, които ще бъдат  доставени от квоти на други държави, обясни министър Ненков. По думите му те ще бъдат достатъчни до края на годината. Ще започне подготовката на обществена поръчка за осигуряване на ваксини на бебетата за следващите две или три години, каза още той. Към  момента се задържа реваксинирането на шестгодишните деца с тези ваксини, за да се осигури ваксинирането на новородените, уточни  министър Ненков.

Бави се наредбата за промяна на имунизационния календар, като бавенето е в МЗ, призна министър Ненков. В него ще бъде дадена  свобода на следващото ръководство на МЗ и на бизнеса да бъдат подбрани такива ваксини за децата, каквито са налични. Целта е в новия имунизационен календар да не се описват ваксините, а антигените, срещу които децата ще бъдат имунизирани, обясни министър Ненков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2092 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
:(

2014.10.09 | 19:49

1
Ако го глобят, заради това, че не се е съобразил с алчните мутри, веднага му пращам месечната ми заплата.

Добави коментар

Водещи новини