Сираците на взривеното семейство трябва да плащат и заем

  • 09 октомври 2014 06:25

  • 4196
  • 3
Сираците на взривеното семейство трябва да плащат и заем
© Булфото

5-годишният Иван и 22-годишният Павел, които останаха кръгли сираци след взрива във фабриката в с. Горни Лом, ще трябва да връщат банков заем. Заемът е наследството от загиналите им родители Иван и Венера, които нямали и стотинка заделена за черни дни, пише "24 часа".

Павел още не разбира цялата тежест на отговорностите, които падат върху плещите му, но се е мобилизирал и е решен да се справи с трудностите. До него е приятелката му Стилияна, с която живеят заедно, и са решени да се грижат за малкия Иван. До 1 октомври двамата били за детето кака и батко, с които заедно играли и се забавлявали. Сега те са неговото семейство.

Павел не иска да напуска родната си къща.

В деня след инцидента социални работници от отдела за закрила на детето в Белоградчик са ги посетили и Павел е изразил категоричното си желание братчето му да остане при него. Вече е издадена заповед, с която Иван е настанен за отглеждане при него, а до месец трябва да излезе и решение на районния съд в Белоградчик.

Признава, че плаче заради смъртта на родителите си, но се е стегнал заради детето. Приятелката му Стилияна е по-словоохотлива и споделя, че са обяснили на момченцето, че майка му и татко му са на небето при звездите. Той още не може да разбере какво се е случило, защото е твърде малък и иска да ходи на детска градина, за да играе с приятелите. От следващия понеделник са го записали в детската градина в Белоградчик, където ходят още няколко деца от с. Средогрив.

Иван и Венера живеели в Белоградчик, но преди години се върнали в Средогрив, откъдето е родом Иван. Той работил като хлебар първо в Средогрив, а след това в Горни Лом. После заедно с жена си заминали на гурбет в Кипър. След като се прибрали, започнали работа във фабриката за взривни вещества “Видекс” в Горни Лом (бивша “Миджур”).

Преди 2 г. там започнал работа и Павел, а в началото на 2014 г. - и приятелката му Стилияна. Препитание в предприятието намерил и първият му братовчед Ради. На 4 юли т.г. Стилияна била освободена с обяснението, че е изтекъл изпитателният срок и няма да я назначат на постоянен договор.

След освобождаването от работа завода напуснал и Павел, който си намерил работа в дъскорезница в с. Митровци. За родителите му обаче нямало алтернатива. “Не мислех за страха. Там всеки смята, че точно на него няма да му се случи лошо”, казва младата жена. Единственият инструктаж за безопасност бил, когато постъпила на работа, а след това само се подписвала в началото на работния ден, че е инструктирана, без това реално да се случва. Стилияна разказва колко шокиращ е първият работен ден за всеки новоназначен.

“Никой не предупреждава, че човек трябва да си носи вода и храна и първият ден минава 8 часа без вода и храна, защото в завода няма откъде да си вземеш, а не ти разрешават да го напуснеш, докато не ти изтече смяната”, споделя бившата работничка.

Тя е със средно образование - по професия е строителен техник, а Павел е завършил ресторантьорство. И двамата нямат нито ден трудов стаж по специалността си, защото в района няма такава работа.

В деня, в който се срещаме, собственикът на фабриката Валери Митков казва пред телевизия, че заплатата във фирмата била 600-700 лв. “Толкова е, но за 2 месеца”, коментира Павел. Според него в последните месеци работниците започнали да напускат заради ниското заплащане и фирмата се била върнала към практиката да наема и роми.

Първият му братовчед Ради продължава да работи там и да пътува всеки ден от Белоградчик. В деня на взрива той трябвало да постъпи нощна смяна. Сега Ради има проблем - няма кой да оформи документите му за освобождаване от работа, защото при инцидента загина и ръководството на фирмата. Това му е важно, за да бъде назначен като личен асистент на баба си Рафилка.

Вчера Павел и Иван получиха първия колет от непознати хора. От 7 октомври имат и разкрити банкови сметки, в които могат да бъдат изпращани дарения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4196 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.10.14 | 22:29

3
nai shibanata i izrodska darjava v koqto jiveem !!!!!!!!!!!!!
До номер 2

2014.10.14 | 15:34

2
Защото това е България номер 2. Една мизнерна, нищо и никаква държавица.

2014.10.12 | 20:45

1
Нали всички заеми имат застраховка защо да плащат децата

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини