Днес държавата дава "Ал. Невски" на църквата

  • 08 октомври 2014 06:54

  • 1017
  • 0
Днес държавата дава "Ал. Невски" на църквата
©

Светият синод ще тегли заем за укрепителните работи, ремонта и реставрацията на храм-паметника „Свети Александър Невски”. Това е единият вариант да бъде спасена уникалната архитектура и красивите стенописи на катедралата. Другият вариант е да се направи фондонабирателна кампания с SМS-и и DMS-и, съобщи за „Монитор” Тивериополският епископ Тихон – председател на църковното настоятелство при храма.

Ще използваме всички възможности, защото храмът от днес вече е на синода, но нямаме пари, за да го стегнем, подчерта владиката.Епископ Тихон заяви, че църковното настоятелство ще приеме дарения и от частни, и от корпоративни дарители не само под формата на пари, но и на проекти, материали и експертни услуги. Към момента по банкова сметка на катедралата са внесени 3600 лв. от емблематичния дядо Добри и малко над 4000 лв. от кампанията на БНТ2 за спасяването на храма, уточни епископ Тихон. Не по-малко от 10 млн. лв. обаче ще са нужни само за реставрацията храма „Св. Александър Невски”, сочат предварителните сметки на водещи реставратори.

Завеждащият отдел „Синодални имоти” в синода отец Василий Сарян смята, че част от разходите за възстановяването трябва да дойдат от държавата под формата на субсидия, тъй като „Св. Александър Невски” е не само патриаршеска катедрала, но и паметник на културата. В качеството си на собственик на храма, синодът вече ще може да кандидатства и по европроекти. 9000 кв. метра са само зографиите в катедралния храм, които се нуждаят от спешна реставрация, тъй като се лющят, а в по-голямата си част непосредствено под купола са и наводнени от дъждовете.

Между 500 и 1000 лв. за кв. м варира цената на тази услуга, като тя е в зависимост от степента на увреждането. От построяването и освещаването през 1912 г. до сега „Св. Александър Невски” е ремонтиран два пъти, но не основно. Преди десет години на кубетата бе положена нова позлата, уточни секретарят на църковното настоятелство Стефан Калайджиев. На близо 8 млн. лева възлиза данъчната оценка на катедралния храм, която ще бъде връчена на патриарх Неофит днес заедно с нотариалния акт за собственост. Събитието е от 9,30 часа в Гранитната зала на Министерския съвет.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини